Marknaden för mobila applikationsprocessorer börjar få en utveckling likt den vi såg för SSD-marknaden de första åren. Alla tillverkare som ritat en mikroprocessor hoppar på tåget och senaste i raden är svenskättade ST-Ericsson som presenterat tre ARM-baserade processorer i sin lovande Nova-serie som ska nå 2,5 GHz och 28nm teknik under nästa år.

ST-Ericsson startades i början av 2009 och är ett företag som ägs av STMicroelectronics och Ericsson. Med fokus på utveckling av just halvledare för den mobila marknaden kommer det inte som någon större chock att man även intresserar sig för den allt jämt växande marknaden för ARM-baserade applikationsprocessorer.

ST-Ericsson har nu avslöjt att man redan idag skickat de första provexemplaren av sina processorer till partners. Först ut i Nova-serien är A9500 som med sin 45nm teknik och dubbla Cortex-A9 CPU-kärnor på upp till 1,2 GHz paras med en Mali-400 GPU. Denna krets som på pappret har flera likheter med Samsung Exynos ska vara under testning hos partners redan idag.

Nova A9540 drar nytta av ny och effektivare 32nm teknik vilket gör det möjligt att öka klockfrekvensen på de två Cortex-A9 kärnorna till hela 1,8 GHz. Denna krets väntas börja tillverkas i provexemplar under andra halvåret 2011.

stericsson2
Nova A9600 ska vara 200% kraftfullare än Cortex-A9-baserade U8500-plattformen som visas ovan.

Nova A9600 är flaggskeppet som med 28nm teknik och dubbla Cortex-A15 CPU-kärnor ska nå klockfrekvenser på 2,5 GHz och erbjuda en beräkningskraft på upp till 20 000 DMIPS. De kraftfulla CPU-kärnorna paras med en PowerVR Rogue GPU som är kapabel att leverera 210 GFLOPS. Genom Rogue GPUn ska Nova A9600 ge stöd för inte bara nuvarande standarder som OpenGL, OpenGL ES och OpenCL utan även framtida versioner av OpenGL ES (Halti) samt Microsoft DirectX. De första provexemplaren väntas stå klara i slutet av 2011.

The Nova A9600 will be the first platform announced to incorporate Imagination Technologies next generation of graphics processors, codenamed Rogue, which will set a new performance bar for GPUs at mobile power consumption levels. The Nova A9600 will bring more than a 20-fold improvement in graphics performance compared with the U8500 platform.

Utöver sina kraftfulla applikationsprocessorer har ST-Ericsson även en drös nya modemkretsar på väg, med stöd för LTE/4G ska dessa kretsar ingå i Thor-familjen som just paras med kretsarna i Nova-serien för kompletta lösningar till smartphones och surfplattor.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
murakSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Kul med alla dessa ARM produkter från olika företag. Snacka om sund marknad med mycket konkurrens!

Murak
Medlem
Murak

jag kan bara hålla med Berserk, grymt bra att det finns så många aktörer. tänk om det vore likadant på X86-marknaden… Jag hoppas vi får se ARM i desktops/notebooks snart.