I testlabbet sker nu finputsningarna på Sveriges största SSD-jämförelse och av de drygt tiotal SSD-enheter som finns representerade är det ett stort antal med SandForce-baserade kontrollerkretsar. Vad många andra tester idag inte visar är de ofta stora prestandaskillnader som syns på modellernas lagringskapacitet, inte sällan på grund av tillverkarnas testhantering.

SandForce har blivit den klart mest omtalade kretstillverkaren på SSD-marknaden de senaste åren och man har under 2011 lanserat sin nya SandForce SF-2200 serie av kontrollerkretsar för SSD-marknaden. Med stöd för SATA 6,0 Gbps och specificerade överföringshastigheter på en bra bit över 500 MB/s är SandForce-enheterna oftast imponerande snabba, men det finns nackdelar även med SandForce lösningar.

Vi vet sedan tidigare att kontrollerkretsen inte känner sig allt för hemma vid hantering av komprimerad data, då minneskontrollern arbetar med att just komprimera den data som skickas mellan minnescellerna. Detta är något som i större utsträckning påverkar SandForce-enheter med begränsat antal minneschip. Skillnaderna är i vissa fall riktigt rejäla mellan de populära 120GB enheterna och de betydligt mer kostsamma 240GB modellerna i SandForce-segmentet.

alla_ssd2

Detta har i sin tur lett till att flera tillverkare skeppar endast 240GB enheter för tester i media, helt enkelt för att visa sig från sin bästa sida. Efter att vi tidigare i år täckt lanseringen av de nya generationernas SSD-kontrollerkretsar från SandForce, Marvell och Intel bestämde vi oss inför vår stora konsumentjämförelse att i bästa möjliga mån arbeta oss förbi problemet med lagringskapacitet.

Vi har fokuserat våra tester på enheter runt 120GB lagringskapacitet och i de fall tillverkarna inte kunnat hjälpa oss har vi helt enkelt fått vända oss till Internetbutiker där både Webhallen.com och Komplett.se ställt upp med testexemplar. De fullständiga resultaten från våra tester kommer att dyka upp inom kort och även om SandForce SF-2281 fortfarande är en av de absolut bästa kontrollerkretsarna på marknaden är det viktigt att se vilka prestandaskillnader lagringskapaciteten gör, vilket för den delen även påverkar kontrollerkretsar från Marvell och Intel.

Antalet minneschip och därmed aktiva datakanaler kan göra rejäl skillnad vid vanliga filöverföringar.

Tillverkarnas 120GB SandForce-enheter presterar inte lika bra som deras 240GB enhete, vilket helt enkelt gör en direkt jämförelse omöjlig om inte alla enheter kan bjuda på samma lagringskapacitet. Värt att ta hålla i åtanke när man jagar en ny lagringsenhet till nya datorbygget. Vilka SSD-enheter som du bör jaga efter lite extra kommer vi att avslöja inom kort.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehedflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

vad som inte nämns är ocz stora bekymmer med firmware, deras diskar med sandforce kontroller är för mig helt oacceptabla att köpa.
därav vart det en crucial M4 128gb disk för mig.