I samband med Computex visar Streacom upp flera nya aliminiumchassin för mini ITX, samtliga med minimalistisk och helt fläktlös design.

Streacom har gjort sig kända för sina minimalistiska aluminiumchassin, inte minst för HTPC-bruk, men tillverkaren utforskar i allt större grad även andra formfaktorer och format. På Computex lyfter man fram främst två nya modeller: kubchassit BD4 och minitornet BD2.

Kublådan BD4

BD4 har den kanske mest unika designen av de två, med ett nästan helt kubisk aluminiumformat med avskalade sidor som används kylflänsar. Chassit är helt fläktlöst, och du ansluter din processor till chassisidan med hjälp av värmerör – med en förhållandevis stor yta som används för att göra sig av med värmen klarar chassit av processorer på upp till 120 watt.

Chassit står upphöjt på en fot, även den i aluminium, och klarar av mini ITX-moderkort och ett fullstort PCIe-kort med två expansionsplatser – dock kan det blir problematiskt med fullstora grafikkort i och med den fläktlösa designen. Det finns inte heller plats för ATX- eller SFX-nätaggregat, utan endast miniaggregat med externa transformatorer – ett aktivt aggregat hade blivit problematiskt för den passiva kylningen.

Minitornet BD2

Det andra chassit är fortfarande i prototypstadiet, och får en något mer traditionell torndesign, lite mindre än BD4. Chassit, som kallas BD2, är dock fortfarande helt passivt kylt och har en särskilt kompakt design. Även här finns det två PCIe-expansionsplatser, även om det kan bli svårt att ansluta ett kraftfullare grafiikkort som alstrar för mycket värme.

BD2 mäter allt som allt in på 280 x 280 x 190 millimeter, har stöd för mini ITX-moderkort och klarar av att kyla processorer på upp till 95 watt. Inte heller här finns det dock stöd för intern strömförsörjning, utan du får använda externa nätaggregat.

Bristen på rejäl strömförsörjning och minimalt stöd för kraftfull grafik ringar in att det här inte är chassin tänka för kraftfulla spelmaskiner, utan snarare för den som vill ha en knäpptyst och avskalad dator på skrivbordet och prioriterar det estetiska framför riktigt hög prestanda.

Den större modellen, BD4, bör snart dyka upp i butik men prislappen är fortfarande klar. BD2 är fortfarande en prototyp, men förväntas lanseras i skarp form i slutet av året eller början av 2017.

computex_2016_3

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid