Microsoft tror på molnet och ger sin molnlagringstjänst Skydrive en betydligt större roll i det antågande Windows 8.1. I ett blogginlägg förklarar Microsoft hur Skydrive kommer vara primär lagringsenhet för användardata och tätt integrerat med operativsystemet.

Det finns många indikationer på Microsofts hängivelse för molntjänster, exempelvis molntjänster till Xbox One och den roll Skydrive spelar i den nuvarande inkarnationen av Windows 8. Skydrive är redan integrerat till stor grad, och användaren erbjuds att aktivera lagringstjänsten redan under första uppstarten av operativsystemet. I Windows 8.1 vill dock Microsoft ta det några steg längre och på riktigt göra Skydrive till en central komponent av mjukvaran.

local_index

Sedan tidigare har det delgivits att Skydrive kommer kunna användas som primär lagringsenhet för användarens bilder och dokument och att det kommer finnas möjlighet för att lagra filer offline. Mer nyligen framkommet är vad Microsoft kallar för ”placeholders”, vilket i praktiken är en genväg till en molnlagrad fil men som i gränssnittet ser ut och beter sig som om filen var lagrad lokalt. Först när filen aktiveras laddas den ner och öppnas.

För att göra användarupplevelsen mer flytande för vissa filtyper kommer Windows 8.1 kunna spara viss information om filerna lokalt, exempelvis förhandsgranskningsbilder till filerna i användarens bildbibliotek. På så sätt behöver användaren inte klicka sig igenom alla filer för att hitta det man letar efter, men inte heller ha hela filen sparad lokalt.

cache_thumbnail

Metadata från molnlagrade filer kommer synkroniseras och indexeras lokalt så att användaren kan söka bland både sina lokala och molnlagrade filer på samma plats och utan fördröjning. Automatisk synkronisering av själva filerna kommer kunna aktiveras eller deaktiveras för individuella filer och mappar. Microsoft ger även möjlighet för alla applikationer från Windows Store att läsa och skriva till Skydrive.

Det är verkligen en intressant satsning från Microsofts sida och många av lösningarna verkar onekligen smidiga om de implementeras rätt. Problemet kvarstår dock att inte alla användare idag har en tillräckligt pålitlig internetanslutning för att kunna förlita sig till den graden av molnlagring men så länge möjligheten till lokala lösningar inte förändras kommer integreringen förhoppningsvis leda till en mer effektiv filhantering, åtminstone för de som inte behöver lagra enorma mängder data.

Relaterade nyheter:


8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Tidsdjuret-Tjalve-donnieIcem Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

helnöjd med skydrive.

Medlem

Microsoft har tydligen envist ställt in sig för ännu en käftsmäll från konkurrensdomstolarna i EU/USA i sina försök att låsa upp windowsanvändarna i sina egna tjänster, till konkurrenternas nackdel.

Ser fram emot framtida fällande domar och medföljande rekordböter – förhoppningsvis. Någon gång kanske MS lär sig att sluta upp med detta monopolistiska svineri, men jag tvivlar. De kapitalistiska storföretagen strävar alltid mot monopolet som slutmål, det finns i blodet deras så att säga.

anon123
Gäst
anon123

Död åt microsoft, så nu ska NSA ha alla’s appdata ?

Icem
Gäst
Icem

[quote name=”Lenny Valentin”]Microsoft har tydligen envist ställt in sig för ännu en käftsmäll från konkurrensdomstolarna i EU/USA i sina försök att låsa upp windowsanvändarna i sina egna tjänster, till konkurrenternas nackdel.

Ser fram emot framtida fällande domar och medföljande rekordböter – förhoppningsvis. Någon gång kanske MS lär sig att sluta upp med detta monopolistiska svineri, men jag tvivlar. De kapitalistiska storföretagen strävar alltid mot monopolet som slutmål, det finns i blodet deras så att säga.[/quote]

På vilket sätt skulle det här vara mer monpolistiskt svineri än vad t.ex. google gör, med sina tjänster?

donnie
Medlem
donnie

[quote name=”Icem”][quote name=”Lenny Valentin”]Microsoft har tydligen envist ställt in sig för ännu en käftsmäll från konkurrensdomstolarna i EU/USA i sina försök att låsa upp windowsanvändarna i sina egna tjänster, till konkurrenternas nackdel.

Ser fram emot framtida fällande domar och medföljande rekordböter – förhoppningsvis. Någon gång kanske MS lär sig att sluta upp med detta monopolistiska svineri, men jag tvivlar. De kapitalistiska storföretagen strävar alltid mot monopolet som slutmål, det finns i blodet deras så att säga.[/quote]

På vilket sätt skulle det här vara mer monpolistiskt svineri än vad t.ex. google gör, med sina tjänster?[/quote]

+1 Exakt! Same shit, diffrent company…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Säga vad man vill om Microsoft, men Skydrive är faktiskt riktigt bra. Det fungerar bättre än Dropbox och hästlängder före Apples ruttna iCloud. I klass med googles Drive.

Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Är skeptisk till alla rosa moln (tar på sig foliehatten).

Medlem

[quote name=”Icem”]På vilket sätt skulle det här vara mer monpolistiskt svineri än vad t.ex. google gör, med sina tjänster?[/quote]
Är detta inte uppenbart? Det är ju inte Google som ger ut windows…ÄN iallafall. Skillnaden är rätt markant på grund av detta skulle jag säga.