Texas Instruments har idag presenterat två nya mobila processorkretsar för smartphones och surfplattor. OMAP44xx-serien baseras på ARM Cortex-A9 arkitekturen och ser ut att bli något utöver det vanliga med toppmodellen OMAP4440 i täten – en dubbelkärnig 1,5 GHz CPU som stödjer uppspelning av 1080p i 3D.

 

Texas Instrument har under dagen presenterat två nya mobila processorer som ska lanseras under 2011 och instegsmodellen OMAP4430 väntas bli den första kretsen vi ser på marknaden. Processorn tillverkas med 45-nanometerteknik och har förutom två stycken 1 GHz Cortex-A9 kärnor även en kraftfull PowerVR SGX 540 GPU för att klara av det mesta i belastningsväg. OMAP4430 väntas hitta ut på smartphonemarknaden redan under under andra halvåret 2011.

Den riktiga bomben är dock OMAP4440 som enligt TI själva ska vara bra mycket kraftfullare än sitt syskon. Detta med en processorklockfrekvens på 1,5 GHz samt en 25% kraftfullare grafikdel. Bland funktionerna hittar man bland annat stöd för dubbla 12-megapixelkameror samt HDMI 1.4. Det senare ska tillsammans med den höga beräkningskraften göra det möjligt att spela upp stereoskopisk 3D i 1080p upplösning.

OMAP4430_zoom
TI OMAP 44xx-serien kommer att dyka upp i nya smartphones och tablets under 2011

TI OMAP4440 väntas bli en krets som främst används i surfplattor vilket kanske inte är så överraskande med tanke på den spetsade prestandan. När och i vilka produkter de nya kretsarna dyker upp är inte helt spikat, men masstillverkning börjas alltså under andra halvåret 2011, ett onekligen mycket spännande år.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
fackamatojantangringAnton KarmehedSwedish BerserkFantoon Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fantoon
Medlem
Fantoon

Mycket spännande, hoppas också att mjukvaran mognar i samma takt. Ser fram emot en TI OMAP4440 spetsad tablet med Honeycomb 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Fantoon”]Mycket spännande, hoppas också att mjukvaran mognar i samma takt. Ser fram emot en TI OMAP4440 spetsad tablet med Honeycomb :)[/quote]Ja gisses vad det kommer gå undan nästa år.. Förutom OMAP4440 har vi [url=https://www.nordichardware.se/nyheter/69-cpu–chipset/41047-samsung-orion-tar-sig-and-tegra-2-med-kraftfull-gpu.html]Samsung Orion[/url] och [url=https://www.nordichardware.se/nyheter/69-cpu–chipset/41074-tvakaernig-12-ghz-snapdragon-cpu-dyker-upp-tidigt-under-2011.html]Qualcomms 1,2 GHz dual-core[/url] som dyker upp tidigare nästa år.Cortex-A9 ser ut att bli ett rejält luft mot dagens A8-baserade kretsar och Tegra 2 finns ju faktiskt redan ute på marknaden.[/quote] Spännande! Undra om ARM kan komma ikapp X86 rent prestandamässigt? ARM Eagle eller Cortex A15 som den heter kommer ju med fyra kärnor upp til 2.5GHZ under 2012….. Spännande framtid… Läs hela »

fackamato
Medlem

Hm. Det kanske är rätt dumt att köpa en mobil nu då. Men man lär ju få vänta 6 månader minst på nya mobiler med de här kretsarna..

Jan Tångring
Medlem
Jan Tångring

Jag tycker det känns som om Texas Instruments halkar efter. När Omap 4440 annonserades i februari 2009 skulle den bara gå i 1 GHz. Nu har Texas piskat upp den i 1,5 Ghz – det luktar desperation – inget är mig veterligen förändrat utom påståendet om klockhastigheten. Det finns två tecken på problem för Omap4. Det första är att Nvidias Cortex A9-processor Tegra 2 ligger långt före – den lanserades i produkt idag https://www.nordichardware.se/nyheter/77-notebooks-mobilt/41860 och ligger alltså minst ett år före Omap4. För det andra kommer vi snart att få se provexemplar av Cortex A9-processorer som kör 2,5 GHz, eventuellt… Läs hela »

fackamato
Medlem

[quote name=”fackamato”]Hm. Det kanske är rätt dumt att köpa en mobil nu då. Men man lär ju få vänta 6 månader minst på nya mobiler med de här kretsarna..[/quote]

Jag kunde inte hålla mig. Köpte en Galaxy på vägen hem från jobbet, 12 månaders abonnemang, €35 /mån, (1GB data), själva telefonen gick på €149.