TSMC som är världens största foundryaktör har haft allvarliga kapacitetsproblem med deras 28 nanometerteknik, någonting som nu ska vara löst enligt företags grundare. Företaget bekräftar även att de överväger bygga en ny fabrik i USA, men tillägger att det inte har med Apple att göra.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) har haft ett bra år finansiellt med ökade intäkter på 19 procent från föregående år. Ett mönster företaget hoppas följa nästa år där de räknar med tillväxt på mellan 15 och 20 procent, vilket skulle överträffa övriga halvledar- och kretsutvecklarindustrin som beräknas öka med 3 respektive 9 procent. TSMC kommer även att öka budgeten för FoU (Forskning och Utveckling) från 1,37 miljarder dollar i år till 1,6 miljarder dollar nästa år och budgeten för ny utrustning och fabriker ska lägga sig på hela 8,3 miljarder dollar.

Anledningen till den stora tillväxten är att TSMC var snabba med att se den kommande mobila trenden och skapandet av en ”grand allians” för att fånga tillfället. Denna allians avser företagets relation med leverantörer av material och utrustning samt deras klienter och innehavare av immateriell egendom. Trots ett lyckat år så hade det kunnat se ännu bättre ut.

Under hela året har TSMC lidit av kapacitetsbrist på deras 28 nanometerteknik, vilket Nvidia och Qualcomm öppet kritiserat då det hämmat deras tillväxt. Morris Chang, TSMC:s grundare och styrelseordförande, säger att de kommer ifatta efterfrågan i slutet av det här året vilket praktiskt taget är nu. I skrivande stund har företaget kapacitet att producera 68 000 stycken 300 millimeterwafers i månaden baserad på deras 28 nanometerteknik. Kapaciteten ska utökas ytterligare under nästa år och köras på full kapacitet, vilket ska resultera i att runt en tredjedel av företagets intäkter kommer från denna tillverkningsnod.

Morris Chang kommenterade även spekulationerna kring att TSMC planerar bygga en fabrik i New York, för att möta specifika kunders behov. Han säger att de överväger att expandera i USA, men tillägger samtidigt att det har ingenting med Apple att göra.

Källa: Taipei Times


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
nsS0urcerr0RAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Apple har enligt ryktet alltid en ”escape clause” som gör det möjligt att avbryta samarbetet på deras egna villkor. Att bygga en fabrik åt en kund på de lösa grunderna vore rätt korkat när en fabrik kostar miljarder och åter miljarder.

Det vi ser här dock är ett resultat av Kinas snabbt ökande löner. Snart är kompetens/lön på densamma som i väst.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jepp, men ”drönarna” fortsätter ändå få slavlöner i arbetskollektiven.
Undrar hur det kommer se ut med den saken i dom amerikanska fabrikerna.

Förresten… Varför har det dykt upp nyheter på SweC som har Jacob som skribent??? vore riktigt tråkigt om NHW tappar honom

ns
Gäst
ns

Det har börjat bli billigare att förlägga fabriker i västvärlden nu. Det finns flera orsaker till det.

Denna fabrik blir förmodligen befolkad av robotar så det blir säkert ganska få riktiga människor i lokalerna. Trenden är för övrigt också att robotar tar över allt mer av fabriksarbete. Även i Kina tar robotar över.