James Newman har byggt sin egen megaprocessor för hand. Såhär ser den ut, 42 000 egentillverkare transistorer och ett halvt ton senare.

Megaprocessor är ett namn som matchar väl med James Newmans galna hemmabygge. Skapelsen är en 16-bit processor som tillverkats av 42 000 transistorer. Transistorer som Newman själv lödat ihop och byggt till en 10 x 2 meter stor ”processor”.

Processorn väger ett halvt ton och har trots sin monstruösa storlek en förhållandevis beskedlig energiförbrukning. Totalt drar systemet 500 watt och mest energi går till att driva de 10 500 LED som illustrerar kretsens arbete.

megaprocessorMegaprocessor-projektet startades just för att Newman vill lära sig mer om transistorer och hur en dator fungerar i grunden. Till The Register konstaterar Newman att projektet ”spårat ur lite, vilket kan kännas som årets underdrift.

Kan spela Tetris

Med hjälp av ljusdioder som visar hur processorn arbetar har skaparen separerat bygget i en processors typiska komponenter. General Purpose Registers, Arithmetic och Logic Unit (ALU), Control och I/O samt minne. Klockfrekvensen är på blygsamma 8 kilohertz men brukar oftast endast köras i 1 kilohertz. Det räcker för att spela tetris på en LED-skärm och inte minst visualisera hur processorn arbetar. Detta genom att ljusdioderna visar hur data vandrar igenom processorns olika steg.

Bygget av megaprocessorn har skett i england och är nu installerad i Centre for Computing History vid Cambridge-universitetet. Bygget tog runt 4 år, krävde 1 miljon lödpunkter och har kostat drygt 400 000 kronor.

Svenska CPU-guiden

Topp 6 processorer på Prisjakt.se

Rubrik

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Får verkligen tacka för detta!
Är ett helt enormt bygge som borde vara i storlek med 65816 sett till antal transistorer.
65816 är 16 bitars varianten av 6502 som satt i många 8 bitars hemdatorer förr, såsom Vic 20 och Commodore 64 där jag har för mig den hette 6510.
Åker man till England så får man nog ta sig tid att ta en titt på den 🙂