Ett par månader sedan det först avtäcktes har Microsoft nu bekräftat att operativsystemet Windows 11 kommer att bli tillgängligt från och med den 5 oktober.

När Microsoft först avtäckte och bekräftade operativsystemet Windows 11 var det endast ”hösten 2021” som sattes som lanseringsfönster. Nu har det dock bekräftats att det faktiska lanseringsdatumet blir den 5 oktober. Däremot måste den som vill uppdatera från Windows 10 gratis fortfarande vänta till första halvan nästa år.

Uppdateringen har sedan tidigare bekräftats bli tillgänglig från och med tidigt nästa år. Denna kommer sedan att rullas ut till allt fler kompatibla enheter under de första sex månaderna av 2022. Det kommer däremot vara möjligt att manuellt installera Windows 11 tidigare med hjälp av en .ISO-fil.

På tal om kompatibla enheter kommer det nya operativsystemet med krav på stöd för Trusted Platform Module 2.0. Detta innebär att det krävs en relativt ny processor och moderkort. Rent generellt rör det sig om AMD:s Ryzen 2000-serie baserad på Zen+ och Intels Core 8000-serie av processorer samt nyare enheter. Det kommer fortfarande vara möjligt att försöka installera Windows 11 med .ISO-filen. Däremot har Microsoft varnat om att användare var system inte är officiellt kompatibla med operativsystemet kan komma att bli utan viktiga säkerhetsuppdateringar och dylikt i framtiden.

I värsta fall kommer Microsoft fortsätta skicka ut uppdateringar till Windows 10 fram till 14 oktober år 2025.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt-Arne Johansson
Bengt-Arne Johansson
2 Årtal sedan

Är uppriktigt en del förvånad över M$ gräns då Zen+ är samma som Zen, det som skiljer är att Zen tillverkades på 14 nm och Zen+ på 12 nm. Alltså finns det exakt samma funktioner i Ryzen 1000 serien (Zen) och Ryzen 2000 serien (Zen+)..
Enda skillnaden är en mindre node och aningen högre klockfrekvens för Ryzen 2000.

Så i princip är det endast en låsning mjukvarumässigt, antagligen baserad på affärspolitiska grunder.
Vem är boven? M$ eller AMD, kanske båda…