Windows Phone 7.5 Mango lanserades för ett tag sedan, och en handfull smartphones har hittat ut på marknaden med det nya operativsystemet. I sin blogg säger Microsoft att uppdateringar ska finnas tillgängligt redan nu, eller inom kort till alla kompatibla enheter.

Windows Phone 7.5 Mango är ett stort uppsving från tidigare Windows Phone 7, och många tillverkare har börjat visa stort intresse för det nya operativsystemet. Förutom att telefoner med Mango finns på marknaden så ska flera äldre smartphones med Windows Phone 7 få uppdateringen; förutsatt att de är kompatibla med hårdvaran.

Det är alltså ”100 procent lämpade” telefoner som kommer att få uppdateringen världen över, beroende på telefon och valet av operatör. LG Optimus 7 är en telefon man tar upp som exempel, som precis har fått den nya uppdateringen och det är alltså många fler på gång.

Det här får ändå ses som en fördel med Microsoft Windows Phone, men även Apple iOS kan vi dra en liknelse med. Apple har stenhård kontroll över sin hårdvara, och Microsoft har mycket klara och bestämda riktlinjer på hur en telefon får bestyckas med allt från skärmstorlek, upplösning till valet av systemprocessor. Det här gör att man mycket enklare, effektivare – och därmed snabbare kan ge sina kunder den senaste uppdateringen av operativsystemet.

optimus7Att ha ett nästan låst ekosystem är inte alltid till ondo.

Andra saker är det för Android-baserade smartphones och surfplattor, där det inte är ovanligt att konsumenter får vänta flera månader på nästa uppdatering. Google lanserade nyligen Android 4.0, Ice Cream Sandwich och medan flera redan lanserade enheter ska få detta är det ingenting som kommer hända först i början av nästa år. Men vi ska inte heller glömma att Google ger sina partners full frihet att göra precis vad de vill med en ny produkt till skillnad från Microsoft.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Andreas GSwedish BerserkJacob Hugossonzowix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
zowix
Medlem
zowix

Jag ser windows Phone som en positiv konkurrent till android.
Det bästa med låst ekosystem, är för att istället som på android glömma bort eller strunta i att uppdatera mjukvaran på äldre telefon modeller pga att de är gamla och har inte tillräckligt med hårdvara. Så finner jag det bra att ha en slutet så det blir mindre slit och släng med telefonerna som är så populärt idag.
Det kommer en ny, då ”måste” man bara ha den. Men istället så kanske folk inser att det är onödigt för att de vet att det kommer till just sin telefon ändå.

Andreas G
Medlem

Det positiva med WP är den breda kompatibtiliteten.

Nackdelen är prestanda och allt annat som får en telefon att kännas ”high-end”.

Svensken
Medlem
Svensken

Ja visst är det kompabiliteten som blir bra här. Samtidigt ser själva WP samma ut i princip på alla lurar. Plus att där är en hel del begränsningar i skärmensupplösning tex.

Sen var där många som trodde att Motorola skulle bli favoriserat efter att Google tog över. Skulle nog själv vilja säga att Microsoft/Nokia alliansen är betydligt djupare. Nu är jag inte helt säker på detta men är det inte så att Nokia applikationer i WP bara kan köras på Nokia enheter?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Sen var där många som trodde att Motorola skulle bli favoriserat efter att Google tog över. Skulle nog själv vilja säga att Microsoft/Nokia alliansen är betydligt djupare. Nu är jag inte helt säker på detta men är det inte så att Nokia applikationer i WP bara kan köras på Nokia enheter?[/quote]Fast dessa applikationer är från Nokias helt egna investeringar. Ovi, som de mera är kända som på Symbian-plattformen som de portat över till Windows Phone.[/quote] Må det så vara. Men det är fortfarande favorisering i mina ögon. De kan väl öppna upp det för övriga WP OEM… Läs hela »

Andreas G
Medlem

Fast just HTC har ju ändå uttryckt optimism över WP offentligt. Det är ju ändå mer än många andra gör, men jag tror Android kommer vara det primära för deras telefoner. LG verkar också ganska intresserade av WP, men samtidigt väldigt allianslösa. De är i min mening svårast att veta var man har. Motorola är ju Google numera så det är väl inte att räkna med någon WP där. Samsung kommer nog inte visa mer än svalt intresse eftersom de letar desperat efter ett eget operativsystem, Tizen är väl närmast nu när Bada inte verkar få någon vidare utveckling. De… Läs hela »