Prestanda: NHSB och PCMark7

Precis som vanligt så har vi kört igenom vår SSD-testsvit. Samtliga resultat finns i Svensska SSD Guiden. Där finns också en sammanställning av alla enheterna som vi testat det senaste året och där kan du jämföra OCZ Vector 128GB mot övriga konkurrenter.

I denna minirecension så har vi valt att titta närmare på våra egna tester i Nordichardware storage bench. Dessa visar hur bra en enhet presterar under en viss typ av belastning. Här har vi också valt att markera OCZ Vector 256GB och största konkurrenten, Samsung 840 Pro 128GB. I det första testet så spelar vi spel under ett par timmar. Precis som i verkligheten så är det framförallt läs prestanda som gör störst skillnad här.

Som väntat så är OCZ Vector en riktigt snabb SSD-enhet. Den är inte riktigt i klass med Samsung 840 Pro, men den presterar ändå väldigt bra och är betydligt snabbare än många andra enheter som har högre kapacitet. Inklusive hela Sandberget (vårt smeknamn för den ”hög” med Sandforce-enheter som vi testat).

Att arbeta med kontorsprogram och surfa på nätet kan vara betydligt mer krävande än vad många tror. En långsam hårddisk kan göra användaren frustrerand och produktiviteten blir lidande. Därför är det lite extra intressant för de som sitter med en förtagsdator att titta på just detta diagram. Här visar verkligen OCZ Vector 128GB sin styrka. Återigen så hamnar den bakom Samsung 840 Pro 128GB. Bortser man från det så är det återigen riktigt bra fart i minstingen från OCZ.

Vårt sista test fokuserar mer på de kunder OCZ själva gärna vill adressera Vector till. Nämligen så kallade ”power-users”. Det är de som sitter med kraftfulla workstations och arbetar med ljud/bild/video redigering. Vi tog därför och tittade hur en dags arbete i Adobes After Effects (och en del andra program också) påverkade våra SSD-enheter. Även om OCZ Vector tappar lite jämfört med konkurrenterna så ska man komma ihåg att de enheterna som ligger före har 240 eller 256 gigabyte lagringskapacitet. Detta gör OCZ Vector till den näst snabbaste 120/128GB enheten i det här testet. Och det med god marginal. Prestanda finns det helt klart.

PCMark7 tenderar att visa väldigt små skillnader mellan olika enheter. Vilket stämmer till viss del eftersom många enheter presterar så pass lika så de flesta skulle inte ens märka någon skillnad. Vector 128GB tar återigen plats på den övre halvan av diagrammet och visar prov på fin prestanda.

Innehåll

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
-Tjalve-dlq84ddaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ddaniel
Gäst
ddaniel

”Om man dessutom är ute efter att köpa Farcry 3, så är valet givet (man får med Farcry 3 gratis om man köper en enhet innan 14 juli 2013)”

Och så publicerar ni detta tre dagar senare! 😉

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Länkarna för lägsta pris går till Sandisk-ssd.

Medlem
Wargreymon

Jag tyckte att det var för bra för att vara sant med 512gb för 1290:-. Snacka om att man hade slagit till direkt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”dlq84″]Länkarna för lägsta pris går till Sandisk-ssd.[/quote]
Nu är det fixat.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”ddaniel”]”Om man dessutom är ute efter att köpa Farcry 3, så är valet givet (man får med Farcry 3 gratis om man köper en enhet innan 14 juli 2013)”

Och så publicerar ni detta tre dagar senare! ;)[/quote]

Haha ja det blev visst lite olyckligt. Artikeln var klar tidigare men publicerades inte fören nu. Jag justerar den meningen. Tack för påpekandet.