Small preview image

I går kväll blev det klart att vi i Sverige kommer få en borgerlig regering de närmaste fyra åren genom Alliansens seger i riksdagsvalet. Hur och om detta kommer påverka IT-politiken i Sverige märkbart återstår att se men enligt IDG finns det redan en slutsats man kan dra – Hem-PC systemet kommer avskaffas. Att anställda hyr datorer av sina arbetsgivare till förmånliga priser har enligt moderaterna gett förluster på 8 till 12 miljarder kronor under en sjuårs period och enligt de undersökningar som gjorts har inte effekterna av Hem-PC avtalen varit särskilt positiva heller.



Det ser med stor sannolikhet ut som att Hem-PC systemet helt enkelt kommer läggas ner och det åtserstår att se om regeringen kommer ha någon alternativ plan för att bredda datoranvändandet i Sverige.


Något man även väntas se över är fildelningslagen där centern, folkpartiet och moderaterna alla är överrens om att ändringar nog måste göras. Vad man kommer förändra och när är fortfarande oklart men moderaterna ser det inte som hållbart att lagen idag mer eller mindre kriminaliserar större delen av det svenska samhället. Man ska dock inte förvänta sig att fildelningen släpps fri;


“- Det är mycket som måste förändras, men man kan inte bara säga “tillåt fildelning”. Då skulle Sverige bryta mot internationella konventioner, säger centerns it-talesman Johan Linander.”

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments