NVIDIA:s frispråkige vd Jen-Hsun Huang har återigen passat på att ge en känga åt rivalen Intel. I en intervju med EEtimes påstår grafikkortstillverkarens grundare att dagens PC-marknad med x86-processorer kommer att dö ut, dräparen ska vara ARM-baserade smartphones.

NVIDIA har som bekant satsat stort på sina integrerade Tegra SoC-kretsar som bygger på ARM:s processorarkitektur och som världens nu snabbast spridande mikroarkitektur är Huang övertygad om att det bara är en tidsfråga innan smartphones tar över på datormarknaden.

“The PC of the future will be made by new OEMs, sold through new distributors and use a new instruction-set architecture” […]”You could add wireless HDMI to it [smartphone] someday, and it could also be your set-top box.”

Att smartphones är i en makalös utvecklingsfas är knappast någon överdrift och ARM-arkitekturens prestanda och potential verkar öka för var dag som går. Men huruvida våra vanliga PC:s helt kommer att få stryka på foten är knappast lika uppenbart, även om Jen-Hsun Huang verkar vara övertygad om detta.

tegra.huang
Jen-Hsun Huang med en ARM-baserad Tegra 2-plattform

Att det ligger något i Huangs uttalande kan vi dock inte ta ifrån honom och både AMD och Intel är i en övergångsfas för närvarande där man tar ett stort steg mot effektivare systemet genom att integrerade grafikdelar direkt i sina processorer. Något ARM-arkitekturen haft redan från dag ett.

ARM satsar idag stort på tabletmarknaden och mer PC-liknande formfaktorer har redan börjat dyka upp på marknaden. Detta samtidigt som både Intel och AMD arbetar med strömsnålare kretsar gör att en ordentlig konfrontation närmast blir oundviklig. När och hur utgången blir låter vi vara osagt, men enligt NVIDIA är utgången alltså redan säker.

Källa: EETimes

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
13 Årtal sedan

stor i käften som vanligt.
Han måste ta aktieägarna bort från att deras grafikkort snart är passé när amd släpper sin 6000 serie.
Han hatar Intel men förhandlar med dem ändå.

Fint kort han visade med fermi med träskruvar och lim.
Han kan tyvärr inte tas seriöst med tegra2 då kretsen drar för mycket ström….

this
13 Årtal sedan

Beror ju på inom vilka tidsramar vi pratar om, men jag tror ARM platsar bäst i små enheter. Men om prestandan blir tillräckligt bra för att driva de applikationer som de flesta använder så tror jag att de kan börja användas i större datorer. Däremot har vi ju problemet med att Win endast kan köras på x86 maskiner.

Tempel
13 Årtal sedan

Folk vill ju vara online hela tiden… små portabla enheter som man kan surfa med, sen vad som sitter under huven spelar inte så stor roll. ARM har fördelen att det är en teknik där många konkurrerar, utvecklingen ser ut att gå fortare där helt enkelt och tillverkarna är livrädda för att bli helt beroende som PC-tillverkarna är av ett bolag (ok AMD finns men har inte resurserna att tillgodose marknaden för att räknas), Intel dikterar villkoren och kan göra det ohotat. Visst, köp en atom, men det är ett paket med chipset oxå och cpun säljs inte separat. Intel… Läs hela »