OrigenAE är en koreansk chassitillverkare som under flera år lagt fokus på den så kallade HTPC-marknaden. Företaget har flera modeller i sitt utbud där aluminium och stilrenhet är ledorden. Företagets senaste alster är en effektförstärkare som ska paras med deras tidigare mini-ITX chassi M10, OrigenAE M7 heter enheten som inte skäms för sig i TV-möbeln.

OrigenAE har som väntat satsat på minimalism och effektförstärkaren M7 som även innehåller en Wolfson 8740 DAC-krets ska trivas bäst uppe på tillverkarens lika stilrena mini-ITX chassi. OrigenAE påpekar att produkten är riktad mot PC-marknaden och förutom vanliga guldpläterade analoga ljudingångar hittar man även en USB 2.0-port som gör att enheten kan kopplas in direkt i vilken dator som helst utan några extra drivrutiner. Både ljudavkodningen och förstärkningen av signalerna sköts i OrigenAE M7.

origen

Effektförstärkaren är på 2 x 50 watt (RMS vid 4 ohm) och håller ett frekvensomfång på 5Hz ~ 120KHz(-3dB) samt ett signal-brusförhållande på 85dB. Förstärkaren har en Tenor TE7022L USB-streaming kontroller och stödjer 24 bit upplösning och samplingsfrekvenser upp till 96 khz.

OrigenAE mäter 240 x 78 x 281mm och tillverkas med aluminium i svart eller silver för att passa med mini-ITX chassit M10. Prislappen ser ut att landa på runt 5 000 kronor även om OrigenAE inte fått in enheten på den svenska marknaden ännu.

origen2

origen4

origen3

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Wingman
13 Årtal sedan

Synd att det är ingen ESS sabre DAC eller Wolfson WM874X inuti. Den tilltalar säkert väldigt många.

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Surround är för veklingar. 50W x2 är ganska redigt med krut också, vore kul att höra hur bra det låter. SNR på 85dB låter däremot lite lågt, eller tänker jag fel nu?

Tempel
13 Årtal sedan

Söt, men är rätt nöjd med min Aiwakombo som har lite bättre signal/brusförhållande(110dB) så MM du är helt rätt ute, på pickupingången har den sämre förståss, så är det ju alltid och med 88dB så smiskar den iaf den där prylen..comment image?set_id=2C4000%20alt=

fackamato
13 Årtal sedan

Nätdelen ser väldigt liten ut, så 2*50W vid 4ohm är nog önskesiffror, kanske blir runt en 18-20 watt i 8 ohm, som de flesta högtalare ligger omkring. 85dB SNR är rätt jättedåligt också, sämre än många mobiler 😛

Nä, direkt prisvärd tycker jag nog inte att den är. Men den duger säkert gott för den som har lättdrivna högtalare.

Snorch
13 Årtal sedan

Inte konstigt nätdelen ser liten ut när den är extern. 😛

Det står just det 50W/4ohm 25W/8ohm. Det är säkert klass-d så det är inga problem att göra kompakta lösningar med hög effekt.

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Klass D går ju att få rätt bra effekt ur på små ytor, ja. Fast jag har lite svårt att tro att man dubblar effekten från 8 till 4 ohm ändå, även om det vore kul. Lite skeptisk ska man trots allt vara. 🙂

Massor
13 Årtal sedan

[quote name=”Mean Machine”]Surround är för veklingar. 50W x2 är ganska redigt med krut också, vore kul att höra hur bra det låter. SNR på 85dB låter däremot lite lågt, eller tänker jag fel nu?[/quote]

Du har nog missuppfattat det där med 7.1. Man har det inte för att man gillar surroundljud. Utan för att sambon ska gå med på att ha fler än 2 högtalare i vardagsrummet.

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

[quote name=”Massor”][quote name=”Mean Machine”]Surround är för veklingar. 50W x2 är ganska redigt med krut också, vore kul att höra hur bra det låter. SNR på 85dB låter däremot lite lågt, eller tänker jag fel nu?[/quote]

Du har nog missuppfattat det där med 7.1. Man har det inte för att man gillar surroundljud. Utan för att sambon ska gå med på att ha fler än 2 högtalare i vardagsrummet.[/quote]
Riktiga hembioentusiaster har inga flickvänner eller sambos. 🙂

Snorch
13 Årtal sedan

[quote name=”Mean Machine”]Klass D går ju att få rätt bra effekt ur på små ytor, ja. Fast jag har lite svårt att tro att man dubblar effekten från 8 till 4 ohm ändå, även om det vore kul. Lite skeptisk ska man trots allt vara. :)[/quote]Om vi vänder på det då, har du lika svårt att tro att effekten halveras med 8ohm jämfört med 4ohm? Med samma spänning blir effekten halverad vid dubblerat motstånd, eller dubblerad effekt vid halverat motstånd om man så önskar. Så är den designad för 50W vid 4ohm blir effekten halverad vid 8ohm om samma spänning… Läs hela »

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Det är förstås klart, är den speccad för 50W/4ohm blir det ju minst 25W/8ohm, om nu inget är helt galet fel. Vet inte riktigt hur jag tänkte, jag är ingen elektronikguru, men jag vet att i teorin dubblar en perfekt förstärkare effekten med halverad impedans, men sen finns det ju annat som spelar in också. Jag är lite småsugen på att testa M7 faktiskt, den är åtminstone stilren om inte annat. Sen är äldre halvan av min förstärkarkombo från 80-talet, en Yamaha M-50 med uppmätt effekt 145W i 8ohm. Nu lider inte jag av platsbrist i mitt stereorack, men det… Läs hela »

Andreas G
13 Årtal sedan

Instämmer lite i vad MM säger faktiskt. Hade varit kul att prova. Har ju två lättdrivna saker dessutom som den nog skulle orka.