Jag måste ärligt erkänna att det var länge sedan jag såg Mandriva som en seriös utmanare till de större Linux-distributionerna. De hade en period när de var på en nivå som rent funktionellt var likvärdig många av de större, men de tappade sedan och det gick utför ruskigt snabbt.

Det fanns uppenbarligen kompetent personal på företaget, men någonstans gick det snett. Lyckligtvis bestämde sig den kompetenta delen, så vitt jag vet, att lämna företaget och starta upp projektet Mageia istället. Det är en fork av Mandriva, vilket gör att de kan fortsätta arbeta med samma kod som de redan lagt ner så mycket tid på.

Den första juni släpptes så den första utgåvan av Mageia, Mageia 1. Till skillnad från många andra är min jobbigaste arbetsperiod under sommaren, vilket gett mig väldigt lite tid till att pilla och testa alla nya distributioner som kommit, men jag har hela tiden hållt ett extra öga på just denna.

Jag har fått chansen att leka runt lite med Mageia 1 och jag måste säga att detta är helt enkelt något att fortsätta följa. Min avsky för Ubuntu Unity är knappast okänt, och jag tror mer och mer att de bara lever på namnet numera. Mitt primära val av Linux-distribution idag är Linux Mint och jag ser inget som kommer ändra på det någon gång snart.

Den stora fördelen med Linux Mint är att allt bara fungerar.

Det är ungefär så de flesta användarna av Mageia också tycker. Det bara fungerar. Visst finns det saker kvar att finjustera, men deras första släpp var ett sällsynt moget sådant. Det finns ett blogginlägg som är saxat från ett forum som är väl värt att läsa om vad en användare upplevde med sin installation. Ni hittar inlägget HÄR.

Något som alltid varit Mandrivas svaghet och som tyvärr lever vidare med Mageia är att svenska inte är ett av de mer prioriterade språken. Mindre språk som Norska, Danska och Slovenska har ett större stöd. Detta är helt klart på grund av att Mageia har en större användarbas i dessa länder, men jag hoppas att detta blir bättre i framtiden. Svenska är dock tillgängligt fullt ut, men vid varje släpp kan det tyvärr dröja lite innan det svenska språkpaketet är klart.

När vi ändå är inne på “släpp”, Mageia har nu bestämt sig för att deras produktcykler ska vara i 9 månader, vilket gör att de landar någonstans mittemellan Ubuntu och Linux Mint. Ubuntu gör ett helt versions byte varje vår (april vanligtvis), och en större uppdatering av den versionen senare på hösten (oktober). Mageias distributioner kommer att ha stöd i 18 månader, men det är nog väldigt få som inte kommer att uppgradera direkt eftersom det än så länge är en mindre distribution för oss lite nördigare med god koll.

Jag hoppas dock för allas skull att det blir något större av Mageia. De har idéer och de har kompetens för mycket.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Json_81
Json_81
12 Årtal sedan

Kanske något att testa nästa gång jag får för mig att linux är roligt.

Måste bara fråga, kör du verkligen OS på svenska?

Eller är det rättstavning / liknande som är problemet?

Viking1962
Viking1962
12 Årtal sedan

Tycker Mageia ser bra ut. Får ta och testa den när jag fixat en dator till. Jag håller med att Linux Mint är den klart bästa som jag testat till skillnad mot t ex Ubuntu som känns segare på nåt sätt

Viking1962
Viking1962
12 Årtal sedan

Jag laddade ner Mageia idag. Undrar om det inte finns LiveCD av den versionen? hittade i all fall inget alternativ att prova utan att behöva installera

Göran Gunnarsson
Göran Gunnarsson
12 Årtal sedan

Testa Mageia 1 live CD, och håller inte med om att den har brister på svenska, tvärtom blev förvånad hur mycket som var översatt, även hjälp och beskrivning av det mesta var på svenska, Mint och Ubunto blir ju så “svengelska” och bra att se att inget krångel med grafikdrivare, vilket är ett elände på dom flesta distrobutioner att få till ink mint och ubunto, ska följa v2 noga innan jag väljer permanent dist