Reviderad och förtydligad för poängens skull.

Jag har använt och växlat ofta mellan de flesta operativsystem som finns att välja mellan. Jag har använt alla versioner av Windows sedan 3.1, jag har testat fler Linux-distributioner än jag har fingrar och tår, med blandad framgång, och på senare år även varit tvungen att komma in mer och mer i Mac OS X. Jag använder det på jobbet på nämligen.

En arbetskamrat och jag hade en diskussion för ett tag sedan som gav mig en del stoff till den här krönikan. Det hela grundade sig i att jag ville ändra en systeminställning som inte fanns tillgänglig. Givetvis blir jag lite sned eftersom jag vet exakt var i Windows och Linux jag ska ändra det här. Jag frågar då min kompis och han svarar att det inte går. Varför undrar jag och han svarar att det är för att Apple säger att du inte behöver det med glimten i ögat.

Vi skrattade lite då och när jag blev påmind nu skrattade jag lite mer, men satte skrattet halvt i halsen för han var nog närmare sanningen än vi anade.  Sedan dess har håret på armarna rest sig varje gång jag varit velat ändra en inställning. Kontrollpanelen, eller Systeminställningar, är väldigt smidigt och pedagogiskt uppbyggt, men frågan är om inställningen finns.

SystemPreferences

Det kan inte förnekas att det är ett väldigt lättanvänt operativsystem. Passar utmärkt till äldre och folk som inte vill göra så mycket mer än slösurfa, skriva lite och redigera lite bilder. Det som skrämmer mig är just det. Det ger ett intryck av att man inte behöver tänka så mycket, det är bara köra på för allt är ”som det ska vara.” Du behöver inte göra något, tänk så lite som möjligt, helst inte alls.

Jag kan inte svara på varför riktigt, men när Apple introducerade möjligheten till att göra ett högerklick blev jag nästan villrådig. Hela operativsystemet är ju byggt för att man inte ska behöva högerklicka och sen gör de en kappvändning och lägger till det ändå. De var väldigt snabba med att poängtera att de aldrig vägrat högerklick, bara sagt att det inte behövts och därmed har du inte kunnat göra den inställningen.  

Och det är inte bara Apple som far fram så här. I andra operativsystem kan inställningar komma och gå lite som de känner. Det är så jag upplever det. Min valfriheten känns gravt begränsad många gånger, men jag får hela tiden intrycket av att jag inte ska tänka för mycket, operativsystemet fixar allt åt mig ändå.

Jag är väl gammalmodig som faktiskt vill kunna justera saker och ting. Det verkar ju ändå som att fritänkande och uppfinnande är på utdöende. Det kanske är lika bra att bara sålla sig in i ledet och sakta låta hjärnan skrumpna ihop. Livet blir ju enklare så, man slipper alla dessa upp- och nerkänslor från när man pillar och donar med saker.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
johnjensen
johnjensen
12 Årtal sedan

Tåmk om det i IOS fanns en inställning som tog bort det förbenade copie-markeringen över ibland hela webbsidor när man drar ner en webbsida på sin Ipad.