Det var ett tag sedan jag faktiskt hörde någon yttra termen “nörd” som något negativt. Jag vet inte om jag bara umgås med intelligentare människor eller om människor som grupp faktiskt äntligen insett att var och varannan människa “nördar”. Nörden har dessutom blivit betydligt mer varierad, det är inte bara glasögonförsedda datorprogrammerare som sitter och drar Star Trek-vitsar natten lång längre. Nörden finns på gymmet, på fotbollsplanen, på läktaren, överallt.

Nördandet har blivit vanligt och enkelt att ägna sig åt. Om man gillar att programmera, spela spel, bidra till Wikis, maniskt följa TV-serier eller filmer, läsa på om kost eller träning är det väldigt lite som hindrar en person. Internet gör allt tillgängligt och föder fler nördar hela tiden allteftersom mer människor upptäcker nya intressen.

Jag skulle kalla många äldre människor jag känner nördar dessutom, inklusive mina föräldrar där mor både spelar spel och följer TV-serier. Far är väl mer för sport och det goda i livet (finöl och ost t.ex.) Nördande är det fråga om i vilket fall som helst. En f.d. arbetskollega och god vän som är äldre än mig själv har en helt otrolig samling med äldre TV-spel. I övrigt hänger han mycket på gymmet och är en otroligt utåtriktad kille. En annan nörd jag känner har ett tjugotal med pokaler och medaljer från SM, EM och VM i taido.

Nörd per definition:

An intelligent, single-minded expert in a particular technical discipline or profession.

Skillnaden mot förr är att de flesta nördar numera har sociala förmågor. Något som förut brukade vara nästan definierande för nörden. Han eller hon har kompisar som kan dela intresset, eller inte. Att sedan kompisar och andra kan bli lite lidande för nördintresset är ju en annan sak, men en riktig kompis brukar förstå.

Den klassiska nörden finns kvar, men i och med Internet har han eller hon lättare att hitta likasinnade. Nog för att mobbning och liknande fortfarande förekommer, men jag skulle vilja veta om just nörden är ett lika stort mål för detta som tidigare. Jag har sökt efter mobbningsstudier och tittat på skällsord, men det verkar inte som att nörd är ett sådant längre. Det är väl för klent och avdramatiserat idag.

Alla har datorer och den man frågar om hjälp då brukar vara nörden. Det känns lite dumt att djävlas med personen som ska fixa din dator, troligtvis gratis.Inte för att det brukar vara ett smart drag att mobba någon från första början…

Sporren för det här inlägget är tårtan nedanför. Helt underbar. Bara ett av många sätt som nördandet kan förgylla en dag.

8bit

Sen ska man kanske försöka hålla en hålsosam hållning till sitt nördande, men som sagt, en bra vän förlåter.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments