Ultrabooks var utan tvivel en av de absolut hetaste produktkategorierna på CES i år och när vi nu blickar framåt mot nästa generation kan vi räkna med ny funktionalitet. Intels höghastighetsgränssnitt Thunderbolt är en av nyheterna som flera tillverkare slipar på.

Intel kommer att lansera sin nya Ivy Bridge-arkitektur i början på andra kvartalet och i samma veva väntas bärbara datorer i premiumsegmentet, däribland vissa ultrabookmodeller, även komma utrustade med stöd för Thunderbolt. Exakt när de första Thunderbolt-modellerna dyker upp på ultrabookmarknaden är oklart men det bör ske under just andra kvartalet och då sätta stopp för Apples exklusivitet på den ultratunna marknaden där deras MacBook Air för närvarande är ensam om sitt Thunderbolt-stöd.

ASUS, Lenovo och Acer är tillverkare som nämns vid namn när webbtidningen DigiTimes summerar de senaste ryktena. Men med ett prispremium på runt 20 dollar per system är det långt ifrån alla ultrabooks och komponenter som kommer att erbjuda Thunderbolt-stöd. Gigabyte nämns även som en moderkortstillverkare med fokus på Thunderbolt, men vi såg redan på CES att även MSI har Thunderbolt-utrustade moderkort under utveckling.

thunderbolt4
Thunderbolt-anslutning på Apple MacBook Pro.

Thunderbolt använder sig av PCI Express gränssnittet för dataöverföring och en fysisk DisplayPort-utgång som gör det möjligt att överföra allt från nätverkstrafik till tangentbordskommando och högupplöst video, allt över en ensam kabel. Thunderbolt eller “Light Peak” som är Intels utvecklingsnamn på gränssnittet kommer framöver använda sig av optiska fiberkablar men får idag nöja sig med kopparkablar och har en datahastighet på 10 Gigabit per sekund i båda riktningar.


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments