Solid State Drives är en relativt dyr historia om vi ser till pris per lagringskapacitet. De NAND flashchip som används för att lagra data är helt enkelt dyra att tillverka, men under andra halvåret väntas NAND och SSD-marknaden nå en viktig milstolpe, 1 GB lagring för under 1 dollar.

Nyckeln till lägre kostnad per gigabyte är som väntat lägre tillverkningskostnader och med nya och tunnare transistorer kommer NAND-flashtillverkarna kunna pressa sina kostnader ytterligare. SanDisk har redan avslöjat för oss att man troligtvis introducerar 19nm NAND-flash på SSD-marknaden i år och Intel väntas lansera en ny serie av SSD-enheter som med namnet King Crest ska använda sig av 20nm NAND-flash under tredje kvartalet.

Samtidigt som tillverkningskostnaden för vanlig MLC NAND-flash sjunker fortsätter OCZ Technology att vidareutveckla sina första konsumentenheter med TLC NAND-flash. Där man kan lagra 50% mer data per minneskrets och på det sätter öka lagringskapaciteten per krona rejält.

sandisknand

Första steget ska enligt en undersökning av analytikerföretaget TrendForce komma under andra halvan av 2012 när SSD NAND-flashpriserna alltså ska krypa under 1 dollar per gigabyte. Denna gräns tror man är kritisk för att få SSD-tekniken att bli en mer allmänt accepterad lösning även på vanliga konsumentmarknaden och konsumeringen av NAND-flashminne för SSD-marknaden väntas öka från 5,1% i 2011 till 15% under 2012.

SSD NAND-flashmarknaden väntas också få en extra kick av Intels kommande Ivy Bridge-processorer som i sin tur tros ge ultrabook-marknaden rejäl tillväxt. Ultrabooks är som bekant extra tunna och lätta bärbara datorer som oftast förlitar sig på SSD-enheter för lagring.

Källa: X-bit Labs

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Lagl0rden
Lagl0rden
12 Årtal sedan

Enligt http://www.dramexchange.com är spot-priset på 8×8 Gbit = 8 GB Item average under dagen 6,32 dollar, så om man ser det så ligger priserna redan under 1 dollar/GB.

Tror inte det finns nån skarp gräns sådär, bara en långsamt tilltagande kurva.

this
12 Årtal sedan

När vi kommer upp i rejäla volymer så kommer förhoppningsvis priserna att sjunka naturligt också.

-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Om man tittar på prisjakt så finns det ett antal enheter som ligger under 10Kr/GB vilket är mycket prisvärt.
OCZ Octane serie går idag att få tag i 128GB under 1000kr.

flopper
12 Årtal sedan

weee 😆

this
12 Årtal sedan

[quote name=”-Tjalve-“]Om man tittar på prisjakt så finns det ett antal enheter som ligger under 10Kr/GB vilket är mycket prisvärt.
OCZ Octane serie går idag att få tag i 128GB under 1000kr.[/quote]
Har man inte SATA 6gbit på sitt moderkort så känns ju den sjukt värd att köpa.