Det är flera företag som vill ha en del av kakan när det kommer till rörelsestyrning av persondatorer. Microsoft har tidigare bland annat gjort sig kända inom området med sin Kinect-kamera, och nu vill företaget ta handgester till persondatorer med ett prototyp-tangentbord med inbyggd sensor för rörelsestyrning.

Rörelsestyrning har fortfarande inte blivit ordentligt etablerat bland konsumenter, men möjligheterna blir allt större för varje år, i takt med att bättre sensorer kan användas och tillverkarna implementerar allt smartare algoritmer. Leap Motion är ett välkänt ansikte som bland annat fått sina sensorer implementerade i utvalda bärbara datorer från HP, och medan Microsoft främst hållit på med rörelsestyrning i form av Kinect så har de nu tagit fram en lösning inte helt olik Leap Motions.

Det handlar om ett tangentbord som till större delen ser ut som vilket lågprofilstangentbord som helst. Paradnumret är dock en IR-baserad sensor bakom tangenterna som kan känna av dina handrörelser. Tanken är att du ska kunna styra datorn med enkla handgester precis ovanför tangentbordet, en mer ergonomisk lösning än att använda händerna fritt i luften eller sträcka sig efter en pekskärm.

I nuläget är tekniken i sin vagga, med en lågupplöst sensor som bearbetar endast 64 pixlar och en hel del finjustering som behöver göras. Trots det visar Microsoft att sensorn redan klarar av mer avancerade gester, som att hålla händerna såsom runt en bilratt. Det går även att styra datorns muspekare med fingergester för att både klicka, byta applikation, scrolla och zooma, vilket minskar behovet av en pekskärm, eller i många fall till och med en mus.

Det återstår att se om Microsoft faktiskt har en kommersiell produkt planerad för tekniken, och i så fall blir det intressant att se företaget ta sin expertis inom rörelsestyrning för att ganska direkt konkurrera med Leap Motions snarlika teknik.


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments