En Raspberry Pi kan enkelt användas som en stationär dator i miniformat. Det finns dock många andra roliga och intressanta användningsområden för enkortsdatorerna som kan erbjuda mycket mer än man tror.

Spelmaskin för gamla klassiker

Ett användningsområde man ofta ser en Raspberry Pi dyka upp i är när den används som grundstommen i ett system för att spela äldre speltitlar. De små datorerna kommer inte direkt med några rejält högpresterande komponenter men att bygga en maskin för MS-DOS, NES, SNES, Mega Drive-spel eller dylikt är de så gott som perfekta för. Beroende på vilken modell av Raspberry Pi man bygger sitt system kring, självklart.

Ersättare för Steam Link

Är man sugen på att spela sina PC-spel i soffan men känner inte för att ha en stationär dator eller laptop ståendes i vardagsrummet går även detta att lösa med Raspberry Pi.

Det enda som egentligen behövs är en Raspberry Pi med Wi-Fi eller ethernet-anslutning. Ethernet är förmodligen att föredra för att minska risken för fördröjningar. Installera ett valfritt operativsystem som kan använda sig av program som till exempel Parsec på din enkortsdator som du kopplar till din TV och sen är det i princip bara att tuta och köra.

Parsec är ett väldigt smidigt program som låter dig styra en dator från annat håll. Till exempel kan dy styra din dator i kontoret eller sovrummet från enkortsdatorn i vardagsrummet. Detta innebär att din Raspberry Pi inte behöver gå på knäna då det är din huvuddator som står för hästkrafterna. Koppla sedan valfritt styrdon över USB eller Bluetooth till din enkortsdator och du kan inta soffläge istället för att sitta i datorstolen under hela spelsessionen.

Bygg din egen NAS

Behöver du lagring tillgänglig för alla enheter på ditt nätverk? En Raspberry Pi kan enkelt stå som bas för en NAS (Network Attached Storage). Något som kan vara perfekt för att lagra media på så att alla enheter på nätverket kan komma åt filerna. Alternativt är det ett perfekt sätt att säkerhetskopiera filer man är rädd för att bli av med. Hemsidan HowToGeek har en bra guide för just ett sådant projekt som är enkel att följa och visar hur simpelt projektet faktiskt är.

Allt som behövs är en enkortsdator med en eller flera USB-portar och en extern hårddisk. Sedan kan man installera till exempel Raspbian som operativsystem och ansluta riggen till nätverket. För bästa resultat rekommenderas det att anslutningen sker via ethernet då Wi-Fi inte alltid är den mest pålitliga eller snabbaste anslutningen.

Utöka ditt Wi-Fi

Det är inte alltid det lättaste att få koncis Wi-Fi täckning i hela sitt hem. Det finns däremot USB-baserade Wi-Fi förstärkare som enkelt kan kopplas in i en Raspberry Pi. En liten enkortsdator placerad utom synhåll eller i ett chassi man finner estetiskt tilltalande tillsammans med två Wi-Fi USB-enheter varav ena måste vara öppen för att agera som Access Point och vips så har man en förstärkare!

Värt att påpeka är att hastigheterna över Wi-Fi med stor sannolikhet kommer att sänkas en aning med en sådan lösning. Detta då enkortsdatorn först mottar Wi-Fi anslutningen genom ena USB-stickan och återupprepar den igen via den andra. Det blir således ett par extra steg som måste tas för datan att skickas och tas emot.

Spelserver

Raspbian som är standardoperativsystemet för Raspberry Pi kommer med en specialversion av Minecraft förinstallerad. Något som däremot kanske är lite mer spännande är att enkortsdatorerna kan användas som server för spelet. Då de inte heller drar så mycket ström kommer elräkningen förhoppningsvis inte ta något större smäll för att du och dina vänner ska ha en Minecraft-server tillgänglig dygnet runt.

Beroende på vilket spel om önskas spelas och ifall det har stöd för ett operativsystem tillgängligt för datorerna och om den enhet du använder är kraftfull nog är det heller inte bara Minecraft som gäller. Det är dock inte samma process för att få alla typer av spelservrar att gå igång. Här gäller det då att man gör lite mer specialiserad efterforskning.

Lär dig koda med Raspberry Pi

Ser vi till ett av grundmålen med enkortsdatorerna är det att ge användare en simpel plattform för att lära sig att koda. Vare sig vi pratar om barn eller vuxna finns det flera program förinstallerade i Raspberry Pi OS som skapats för att hjälpa till med lärandet av grundläggande kodning.

Du kommer förmodligen inte lära dig några otroligt komplexa saker att koda via enkortsdatorerna. Däremot börjar man lära sig någonstans och detta är vad enheterna siktar på att hjälpa till med.

Bygg en smart spegel

Ser vi till ett av de lite mer avancerade projekten som blivit riktigt populärt inom Raspberry-kretsarna är det smarta speglar. Tänk dig en helt vanlig spegel som även kan visa väderleksrapporter, nyheter eller till och med videos.

För detta behövs en tvåvägsspegel, en bildskärm som passar bakom spegeln, en ram för att hålla ihop allting och såklart en av de enkortsdatorer som alla dessa projekt baseras kring. Det har gjorts en rad olika smarta speglar genom åren och hemsidan Make Use Of har en smidig sammanställning av åtta sådana projekt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid