WiFi 7 är på ingång och drar med sig en rad uppgraderingar jämfört med dagens WiFi 6 och 6E. Låt oss gå igenom vad den nya trådlösa standarden faktiskt kommer erbjuda användare när det kommer till hastigheter och funktioner.

Hastighet och svarstider

I sedvanlig ordning är det högre överföringshastigheter som gäller när nästa generations WiFi introduceras. WiFi 7 kommer att komma med en maxhastighet på hela 40 gigabit per sekund (Gbps). Jämförelsevis erbjuder den senaste standarden WiFi 6E hastigheter på upp till 9,6 Gbps. Detta är dock i de mest optimala omständigheter. Likt andra WiFi-standarder är det mycket som kan komma i vägen för användare och hålla dem ifrån den absoluta maxhastigheten.

WiFi 7 introducerar en teknik kallad MLO eller Multi Link Operation. Denna ger enheter möjligheten att koppla upp sig till både 2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz-banden på en och samma gång för att förhoppningsvis få en mycket stabilare uppkoppling. WiFi 7 tillsammans med tekniken sägs erbjuda upp till hundra gånger bättre svarstider än WiFi 6.

Wi-Fi 7
Bildkälla: Intel.

I vår artikel om just WiFi 6E går vi igenom hur den standarden togs fram för att försöka bekämpa en virtuella trafikstockning som kan inträffa när många enheter är anslutna till samma WiFi nätverk samtidigt. WiFi 7 kommer med stöd för kanaler på 320 MHz i bredd medans WiFi 5, 6 och 6E har stöd för kanaler på 160 MHz. Således kommer fler enheter få plats på samma kanal, något som bör leda till mindre fall i hastighet när många enheter använder samma nätverk.

Den nya generationens WiFi kommer även med en funktion som kan reservera bandbredd för specifika typer av data. Till exempel den data som skickas under en videokonferens att dylika arbeten kan få förtur. Något som förhoppningsvis resulterar i en stabil uppkoppling under jobbtider även om andra personer eller enheter i hushållet använder nätverket för annat.

Bildkälla: Intel.

Vad krävs för att använda WiFi 7?

Precis som med tidigare generationer är routrar skapta för att ta vara på nyheterna i nästa generations WiFi bakåtkompatibla. Detta innebär att enheter från så långt bak i tiden som 2010 kommer kunna koppla upp sig mot de nya routrarna som nu börjar dyka upp på butikshyllorna. Däremot kommer de självfallet inte ha stöd för de nya funktionerna och egenskaperna hos WiFi 7 utan får nöja sig med samma hastigheter som de standarder enheterna stöder erbjuder.

Är WiFi 7 färdigställt?

I skrivande stund är WiFi 7 faktiskt inte helt färdigställt. Det har däremot kommit ett par förhandstittar sedan i början av 2022 och routrar med stöd för standarden finns redan på marknaden. Standarden förväntas dock inte vara helt färdigställd förrän framåt slutet av 2023 med en officiell utrullning under 2024.

Således kan vi komma att se mindre ändringar till standarden när det väl blir dags för lansering. Förhandstittarna tenderar dock att vara väldigt lika den slutgiltiga produkten.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid