Enligt färska uppgifter kommer AMD att öka mängden cacheminne rejält från nuvarande generationens sexkärniga processorer. Toppmodellen i AMD:s Orochi-familj kommer att få 8 kärnor och totalt 16MB cacheminne, 77% mer än vad vi hittar i dagens kretsar trots att antalet kärnor endast ökat med 33%.

Enligt X-bit Labs kommer AMD att förse sina processorer med 2MB L2-cache för varje Bulldozer-modul. Med fyra moduler och en delad L3-cache på 8MB kommer de åttakärniga modellerna stoltsera med 16MB cacheminne.

Den stora skillnaden mot Intel, som även dem ökar mängden cacheminne i sina processorer, är att AMD fortsätter med stora L2-cachar. Med två kärnor i varje modul får Bulldozer 1MB cache per kärna, vilket kan jämföras med 512KB per kärna i AMD:s nuvarande generations processorer, eller för den delen Nehalem och Sandy Bridges 256KB L2-cache per kärna.

bulldozer.cpu

Sandy Bridge sägs dock få upp till 20MB L2-cache i sina åttakärniga modeller och frågan är vilken lösning som är effektivast. Klart är i alla fall att AMD inte bara satsar på många kärnor och flertrådsprestanda utan även försöker optimera prestandan vid enkeltrådade applikationer genom sina kraftfulla cacheminnen. Något som passar bra för Orochi som väntas dyka upp både i servrar och högprestandamaskiner på PC-marknaden.

Detaljerad information om AMD Bulldozer kan ni läsa i vår teknikartikel.

orochi2

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Maffigt! Intressant att Intel och AMD kör på så skilda arkitekturer ska bli spännande att se vem som lyckas bäst.

”Sandy Bridge sägs dock få upp till 20MB L2-cache” Menar du inte L3 Cache Anton? 🙂 Eller är jag snurrig nu igen? 😀