AMD Radeon RX 500-serien lanseras i april, det avslöjar nu källor hos grafikkortstillverkare samtidigt som Vega lyser med sin frånvaro.

Under 2016 lanserade AMD grafikkort i Radeon RX 400-serien baserade på Polaris-arkitekturen. Den beryktade Radeon RX 500-serien sägs vara en så kallad ”uppfräschning” av fjolårets grafikkort och nu börjar fler och fler rykten om den nya seriens lanseringsdatum att dyka upp.

Tidigare har den tyska hemsidan Heise skrivit om att RX 500-serien förväntats dyka upp på butikshyllorna den 11 april. Nu säger dock källor hos grafikkortstillverkare att lanseringen flyttats till den 18 april. Något som bekräftas av produktgrafik NordicHardware tagit del av.

AMD Radeon RX 580 baseras på Polaris 10

Radeon RX 500 introduceras i två olika modeller från dag ett, Radeon RX 570 och RX 580. I slutat av april lanseras ytterligare två kort lägre ner i rangordningen kallade RX 550 och RX 560.

Tidigare när grafikkortsserier blivit uppfräschade så har det för det mesta inneburit bitvis bättre prestanda-per-watt. Dock finns det inga indikatorer på hur mycket Radeon RX 500-serien kommer att skilja sig från fjolårets sett till prestanda.

Det vi kan urskönja i dokumentation från AMD:s partners är att RX 580 utrustas med 8 gigabyte GDDR5-minne vid 8 000 megahertz över en 256-bit minnesbuss. Grafikkortet ska även komma med tre Displayport, en HDMI samt en DVI-anslutning för skärmar. Exakt antal beräkningsenheter, klockfrekvenser och prisuppgifter är ännu inte avslöjade.

Olika modeller av AMD Radeon RX 480

Troligtvis handlar det dock om en typisk ommärkning av nuvarande Radeon RX 400-serien. Det vi vet med säkerhet är att Radeon RX 500-serien inte baseras på den omtalade GPU-arkitekturen Vega. En arkitektur som troligtvis inte dyker upp på butikshyllorna förrän under sommaren.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Hamit SenThomaseronjasse Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
jasse
Medlem
jasse

Kan någon som är mkt mer kunnig kring detta, förklara för mig hur det kommer sig att man efter så många år fortfarande inte kan ha större minnesbuss? Vet att visa kort har mer än 256 men det är inte många och det är väl inte mer än 512-bit om jag minns rätt. Hur kommer detta sig att de inte klarar av att tillverka med mkt mer än så?

Thomaseron
Medlem

De kan ha större minnesbuss, men tack vare minneskomprimering/texturkomprimering så behöver de inte det i dagsläget. AMDs Fury, Fury X och Nano har ju bussar på 4096 bitar tack vare HBM.

Hamit Sen
Medlem

Det har att göra med flera saker, jag skulle tro att det främst handlar om att hålla kostnaderna nere eftersom minnesmoduler är relativt dyra, men också för att spara på kretsyta, minimera strömförbrukningen, och sist för att det helt enkelt inte är så viktigt med en stor minnesbuss när minneshastigheten spelar stor roll; den totala minnesbandbredden är viktigare ur ett helhetsperspektiv. Om du tänker dig minnesbussen som ”vägar” mellan grafikkretsen och minnesmodulerna kan vi enkelt se att fler ”vägar” mellan kretsarna inte är den avgörande faktorn, utan även hastigheten till och från, samt hur data komprimeras för att minimera trafiken.… Läs hela »