Small preview image

Det har ganska länge varit tal om att Intels Atom-plattform skulle få konkurrens av processorer baserade på ARM-arkitekturen. Dessa maskiner ska vara betydligt mer strömsnåla och även billigare än Intels populära plattform, men även om netbookmarknaden blivit ett koncept i sig är det inget som ARM-tillverkarna vill ställa sig bakom. När nu Qualcomm visat upp sin Snapdragon processorplattform som just riktar sig mot mindre bärbara enheter vill man att datortillverkare ska börja kalla de ARM och Linux baserade systemen för smartbooks istället för netbooks.



Anledningen ska vara att netbook, även om det är ett välkänt begrepp, blivit något skamfilat och förknippat med långsamma datorer. Qualcomm vill med smartbook-namnet få konsumenter att förknippa sina system med kraftfulla smartphones istället, hurvida detta är en lyckad PR-kupp återstår att se.


Men faktum är att många datortillverkare kommer att visa upp ARM-baserade netbooks/smartbooks på Computex under veckan så ARM-arkitekturen är utan tvekan på väg att bli en kraft att räkna med.



Qualcomms Snapdragon plattform finns i flera utförande och toppmodellen utgörs av dubbla 1.5GHz processorkärnor som stödjer Full HD (1080p) uppspelning och stödjer flertalet olika trådlösa tekniker som Bluetooth, Wi-Fi och HSPA+. Förutom Linux stödjer ARM-plattformen även operativsystemen Windows Mobile och Android.


Snapdragon styrkretsen kommer att användas i många olika bärbara format och Qualcomm hävdar att deras smartbooklösningar ska ha en batteritid som räcker för en hel dag.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid