Small preview image

Tillverkaren Asustek (mer känt under sitt varumärke Asus) tog i fredags ett beslut om att omstrukturera sig på liknande sätt som AMD tidigare gjort. Man har därför beslutat om försäljning av sitt nu helägda dotterbolag Pegatron Technology som enbart står för tillverkningen av Asustek och andra företags produkter.Varför vill man då separera tillverkning och utveckling i två olika bolag? I Asusteks fall handlar det i första hand om att inte konkurrera med sig själva. Asus började som bekant endast som en moderkortstillverkare och man gör mycket moderkort på uppdrag från andra stora datortillverkare så som HP, Dell med fler.


Nu när Asustek utvecklat sin affärsidé till att också göra egna datorer, det började med den mycket framgångsrika Eee-serien, har andra företags intresse för att beställa hårdvara från dem minskat. Man har varit orolig att ge Asus konkurrensfördelar i och med att de genom beställningarna kan få insikt i hur andra företag på marknaden tänker agera.


Dessutom vill man ju inte gynna en direkt konkurrent genom att köpa från denne. När man nu separerar den rena tillverkningsdelen i ett eget bolag som bara till 25% ägs av Asustek så vill man få som effekt att en beställning från det nya bolaget Pegatron Technology medför samma förutsättningar som hos rena tillverkningsföretag så som huvudkonkurrenten Foxconn.


Ändringen borde inte påverka varumärket Asus för oss konsumenter men kan ge företaget Asustek en ännu ljusare framtid.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid