Small preview image

De sociala nätverken växer som svampar i skogen och speciellt Facebook och Twitter med hundratals miljoner användare är potentiella guldgruvor för hackers och spamföretag. De senaste veckorna har det varit breda attacker mot just facebook där spammail har skickats ut från falska e-postadresser. Ett av mailen har kommit från den falska adressen support@facebook.com och innehållit en zipfil med vad som skall vara ett nytt användarlösenord. Men zip-filen har istället innehållit skadlig kod, så kallad malware, som infekterat datorn.



Den skadliga koden är en trojan som kallas Bredolab och över 700 000 användare sägs ha fått e-post meddelandet. Facebook känner till attacken och sägs nu försöka utbilda användare för att upptäcka skadlig kod.


I samma veva har falska facebook mail skickats från e-post adressen facebookmail.com och vidare dirigerat användare till ett nytt inloggningssystem för att uppdatera sina uppgifter. Sajten är en falsk sida som istället sparar ner dina facebook inloggningsuppgifter och du kan sedan förlora kontrollen på dina konton.


Just attackerna på Facebook och även Twitter kommer att öka och sociala nätverk är överhuvudtaget nya attraktiva måltavlor. Under ett besök i Stockholm pratade säkerhetsexperten Rick Furgeson om just säkerheten i sociala nätverk och kunde ge ett par tips till användare som vill försöka skydda sig. Förutom mjukvara för att hålla datorns skydd uppe ska man tänka både en, två och tre gånger innan man lägger upp känslig information på sociala nätverk.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid