Small preview image

Att surfa på Internet är en av de mest fundamentala användningsområdena för en PC i dagsläget. Men trots att detta på håll ses som ett enkelt och inte speciellt krävande arbeta för våra datorer är det ofta tyngre än vad man tänker sig. Hemsidor blir allt mer avancerade och använder ofta tunga grafiska element. Nu verkar det som att vi är på väg in i en ny era där våra grafikkort kommer att bli en allt viktigare komponent även för vår närvaro på Internet.



Adobe har presenterat en första version av Flash 10.1 som kommer att ta hjälp av ditt grafikkort för att spela upp flashbaserade funktioner som Youtube-videos och liknande.


Nu har Microsoft avslöjat detaljer om webbläsaren Internet Explorer 9 som använder sig av grafikkretsen för att accelerera laddningen av hemsidors 2D-element. Målet är att överlåta så mycket som möjligt av arbetet på våra grafikkretsar och då pratar vi både bilder och text som renderas med hjälp av datorns GPU.


Detta görs genom att man slopar Windows GDI gränssnitt för hanteringen av bilder och lägger över detta på Direct2D och DirecWrite gränssnitten. Slutresultatet är inte bara högre prestanda vid rendering av hemsidor, utan även snyggare och mer lättlästa teckensnitt.


Microsoft har redan visat upp några exempel på fördelarna av GPU-accelererade webbläsare som att skrolla genom Bing Maps vilket är en ganska krävande applikation och ger tydligt bättre upplevelse med IE9 och GPU-accelerering.


Läs mer om IE 9 och dess GPU-accelerering i Microsoft IE Blog.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid