Svenska möbeljätten IKEA har nu tillkännagivit att man vidgar sina vyer och börjar sälja hemelektronik. Företagets första steg in på multimediamarknaden är en kombinerad möbelserie kallad UPPLEVA där man integrerat en Full HD-TV, Blu-ray-spelare och högtalarsystem i sina möbler.

UPPLEVA är enligt IKEA varken en möbel eller en TV, det är ett allt-i-ett system där möbeltillverkaren byggt in hemelektroniken direkt i sin nya möbelserie. IKEA själva menar att lösningen tagits fram efter hembesök runt om i världen där många söker snygga och praktiska lösningar för vardagsrummet. Bland annat lyfter man upp klagomål på kabelhärvor, för mycket elektronik och förvirrande många fjärrkontrollers.

IKEA ska ställa allt till rätta med UPPLEVA där en smart LED-TV (Finns att välja mellan olika storlekar) bakas in tillsammans med ett 2.1 ljudsystem med trådlösa bashögtalare och Internetuppkoppling (gäller alla TV-apparater som är större än 24”) samt integrerad CD-, DVD- och Blu-rayspelare. Hela paketet är integrerat i en enda möbel med gömd kabeldragning och en ensam fjärrkontroll.

Smart-TV för Svensson?

IKEA avslöjar inga direkta detaljer kring elektroniken i sin UPPLEVA-serie men elektronikprodukterna är tillverkade i samarbete med kinesiska TCL, en av världens största tillverkare av TV och Blu-ray spelare som bland annat säljer sina produkter under varumärket Thomson. Vi får också veta att TV-apparaten har 1080p upplösning och LED-bakbelysning, 400Hz panel, kommer med Smart-TV funktionalitet som Youtube och trådlöst nätverk samt stöd för DivX HD. TV-apparaten ser ut att få ett enkelt och intuitivt användargränssnitt som bör vara en de viktigaste utmaningarna i IKEA:s utveckling av systemet, att göra det användarvänligt även för vanliga konsumenter.

– Det känns fantastiskt att vi nu också kan har en helhetslösning för vardagsrummet. Med denna integrerade bild- och ljudmöbel kan vi erbjuda snygga, sladdfria och prisvärda lösningar till de många människorna. UPPLEVA är ett innovativt steg in på en ny marknad för IKEA, säger Tolga Öncu, försäljningschef, på IKEA Sverige.

IKEA poängterar att det finns tre olika modeller, troligtvis med olika TV-storlek, där priserna börjar från 6 500 kronor inklusive moms för möbel, TV och ljudsystem.

Att IKEA ger sig in på hemelektronikmarknaden är en spännande utveckling som troligtvis ger vissa konkurrenter kalla kårar. Även om företaget knappast kommer bygga sin allt-i-ett serie kring den senaste och mest påkostade tekniken bör vi kunna få se en rejäl acceleration av intresse kring Smart-TV konceptet och för den delen integrerade multimedialösningar.

I juni finns UPPLEVA tillgängligt på varuhuset i Kungens Kurva i Stockholm och under hösten finns sortimentet i alla varuhus i Sverige, Frankrike, Italien, Polen, Spanien, Danmark, Norge och Portugal. I övriga länder startar försäljningen våren 2013.

De två springande punkterna kvarstår dock, kommer vi tvingas skruva ihop våra TV-apparater och är det någon som är intresserad av att trycka in UPPLEVA i vardagsrummet?


Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
thisChasmddd 333Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Ytterligare en jätte har spännt sina muskler

Segen01
Gäst
Segen01

Jaha… så nu måste man montera ihop TV:en också!!! KUL! …

DreamLighter
Medlem
DreamLighter

Lite sent ute, tycker jag. Kablar är snart ett minne blott och det kan hända redan 2013 om HDMI-wireless-teknikerna får arschlet ur vagnen. Sen är jag inte mycket för ett system som påstås ha alla sina kablar dolda, men samtidigt sätter samtliga USB och HDMI-kontakter på sidan? Och vad är det med WiFi-ready? Bygg in WiFi från grunden! Vad kan det kosta? 100kr extra i tillverkningskostnad?

För att IKEA skulle gjort något bra hade de behövt göra följande förbättringar:
Inbyggd WiFi
USB-hub inne i underskåpet
HDMI-kontakter även i underskåpet
Något ”nytt” förutom kabeldolt.

Darko
Medlem
Darko

Varför inte? Men det hade nog varit ännu bättre om man själv hade kunnat installera både TV och BD-spelare som man själv tycker om..det kanske kommer längre fram..

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”Segen01″]Jaha… så nu måste man montera ihop TV:en också!!! KUL! …[/quote]

Kommer inte dom redan i platta paket?

Medlem
WIRN

Jag gillar att man själv ska kunna välja färg på ramen: [imgcomment image[/img]

this
Medlem
this

Jag tror det här kommer att bli väldigt populärt, som sagt inget för den inbitne entusiasten men hur stor del av befolningen är det egentligen?

Kan man leverera en enkel mjukvara och se till att underhålla den med uppdateringar så har man nog väldigt stora chanser. Apple får se upp.

Dravond
Medlem
Dravond

Kan fungera om allt fungerar ;-)…. :-* Visst kommer inte ”uppleva” ta över hela marknaden, har väldigt svårt att se TV/ljud entusiaster tex gå och köpa detta…Läste lite på Engadget och där verkar det mesta negativa vara på grund av IKEAs kvalité (eller brist på kvalité snarare)… Har själv ett antal IKEA möbler hemma och det fungerar och håller så jag vet fasen vad de snackar om. Vist är det inte högsta kvalité men man får ju vad man betalar för… 😉 Hursomhelst trevlig ide sen får vi se hur väl sakerna håller och om folk är intresserade av en… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Dravond”]Kan fungera om allt fungerar ;-)…. :-* Visst kommer inte ”uppleva” ta över hela marknaden, har väldigt svårt att se TV/ljud entusiaster tex gå och köpa detta…Läste lite på Engadget och där verkar det mesta negativa vara på grund av IKEAs kvalité (eller brist på kvalité snarare)… Har själv ett antal IKEA möbler hemma och det fungerar och håller så jag vet fasen vad de snackar om. Vist är det inte högsta kvalité men man får ju vad man betalar för… 😉 Hursomhelst trevlig ide sen får vi se hur väl sakerna håller och om folk är intresserade av… Läs hela »

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Så när man packarupp flatbox kartongen, undrar om lödkolv ingår 😀

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Retur”]Så när man packarupp flatbox kartongen, undrar om lödkolv ingår :D[/quote]
Glöm inte de halvdana instruktionerna, där du behöver gissa dig fram till vad du ska löda härnäst 😆

Medlem
WIRN

Vilken extrem svensk accent hon har i reklamen.

Dravond, klart inte tv/ljud-entusiaster köper denna. Inrednings-entusiaster handlar ju inte heller möbler på Ikea.

ddd 333
Gäst
ddd 333

haha seriöst.
Ser ut som skit i designen och vem vill ha deras budgetmärken till tvn?
Kolla fjärren ser ut som nått man får i ett cornflakespaket. Bra ide. Men FAIL

Christian Johnsson
Medlem
Christian Johnsson

Om det är något företag som vet vad vanligt folk vill ha.. så är det IKEA!
Stor respekt för deras känsla för produkter
som säljer.
Kan sätta min Billy bokhylla på att IKEA har bra på fötterna för detta insteg i elektronikvärlden 😉

this
Medlem
this

[quote name=”ddd 333″]haha seriöst.
Ser ut som skit i designen och vem vill ha deras budgetmärken till tvn?
Kolla fjärren ser ut som nått man får i ett cornflakespaket. Bra ide. Men FAIL[/quote]
Tycker fjärren såg helt ok ut, lagom stor. Dagens fjärrkontroller är ju hur långa som helst.