Processorjätten Intel har idag meddelat att man med omedelbar verkan stoppat tillverkningen av sin nya styrkretsfamilj Cougar Point. Den nya familjen omfattar hela Intels 6-serie av styrkretsar, däribland P67, H67 och H65. Intel som skeppat sina nya Sandy Bridge-processorer med Cougar Point-styrkretsarna sedan 9 januari kommer även ersätta nuvarande kunder.

I ett pressmeddelande avslöjar Intel att man upptäckt ett fel i tillverkningen av sina Cougar Point-styrkretsar. Felet som påverkar SATA 3,0 Gbps-kontrollern i styrkretsarna kan med tiden ge upphov till degraderad prestanda och är alltså ett fel som inte nödvändigtvis märks till en början av användare. Seriel-ATA portarna kan allt eftersom tappa prestanda och i slutändan helt bli oanvändbara, något som påverkar bland annat hårddiskar och optiska enheter som använder SATA-gränssnittet. OBS! De två första SATA-portarna som är av SATA 6,0 Gbps modell påverkas inte av tillverkningsfelet och ska vara full funktionella.

Intel säger sig redan hittat problemet i tillverkningen och även löst problemet som är relaterat till tillverkningen av kiselkretsarna. Tyvärr för Intel och deras kunder betyder detta fortfarande att de hundratusentals styrkretsar som redan skeppats till datortillverkare och slutkonsumenter kommer att behöva ersättas, om man vill vara säker på att inte få framtida problem med sitt system vill säga.

sata

Intel har redan stoppat leveranserna av styrkretsar till sina partners och datortillverkare samt Internetbutiker har satt säljstopp på Intels processorplattform Sandy Bridge. Processorerna som för övrigt fick lysande betyg i NordicHardwares test tidigare i januari påverkas inte själva av tillverkningsfelet, men utan fungerande styrkretsar står Intels Sandy Bridge-plattform nu strandad.

Intel väntar sig få ut en ny version av sina Cougar Point-styrkretsar under slutet av februari månad då man även ska börja skeppa uppdaterade kretsar till sina partners och kunder. 

Sandy Bridge som i sin helhet fått mycket goda betyg av både press och användare de senaste veckorna har med andra ord gått på grund ordentligt och det är fortfarande oklart hur lång tid det kommer ta för Intel och moderkortstillverkarna att pumpa ut nya produkter med Intels Cougar Point-styrkretsar.

Intel själva räknar med att det ska kosta runt 700 miljoner dollar att åtgärda felet på de datorer och produkter som sålts på marknaden. Totalt väntas kostnaden ligga på runt 1 miljard dollar vilket är ett enormt bakslag även för en gigant som Intel. Samtidigt som detta kan bli en perfekt öppning för AMD och deras kommande mellanklassplattform Llano som väntas lanseras lagom till sommaren.

Vi kommer att hålla er uppdaterade med mer information angående Intels återkallning som kommer att påverka närmast alla företagets partners, inte minst moderkorts- och minnestillverkare.

Läs hela Intels pressmeddelande för detaljer kring återkallningen av Cougar Point-styrkretsarna.

Löpande uppdateringar:

18:07: Vi jobbar febrilt med att få tag i ansvarige hos moderkortstillverkare och svenska återförsäljare men med ett kinesiskt nyår och kvällstider i Europa har Intels nyhet dykt upp vid värsta möjliga tidpunkt och informationen är knapphändig. Det som går att utläsa av Intels pressmeddelande är att felet inte bör vara något som uppstår omgående, samt att nuvarande kunder ska få sina komponenter [läs moderkort] ersatta. Men hur detta kommer att fungera i praktiken är ännu oklart.

18:15: NordicHardware har varit i kontakt med Europeiska kontoren för världens två största moderkortstillverkare, ASUS och Gigabyte men ingen kan ännu lämna någon officiell kommentar då man i dagsläget har mycket dålig information, närmast obefintlig, om vare sig de tekniska detaljerna eller hur Intel och dess partners rent praktiskt kommer att lösa problemet med de felaktiga produkter som redan skeppats till kunder världen över. 

18:17 Svenska datorbutiken Komplett.se har skickat följande uttalande till NordicHardware angående Intels återkallning av Sandy Bridge.

Efter att Intel tillkännagivit att de återkallar samtliga styrkretsar i 6-serien har vi beslutat att stoppa all marknadsföring av Sandy Bridge-baserade produkter och att plocka bort samtliga produkter i vårt sortiment som använder sig av styrkretsarna H67 och P67. Detta inkluderar bland annat moderkort, laptops, stationära datorer och våra egenproducerade speldatorer; Komplett Gamer.

Då informationen från våra leverantörer hittills har varit knapphändig har vi beslutat att agera proaktivt och hjälpa våra kunder. Eftersom felet som kan uppstå påverkar SATA-kontrollern i styrkretsen så kommer vi att kostnadsfritt skicka ut ett SATA-kontrollerkort till alla de kunder som har köpt ett Sandy-bridge-baserat moderkort eller en Komplett PC och kontaktar oss. I väntan på instruktioner om hur respektive tillverkare väljer att hantera detta så kommer vi inte att återta fungerande produkter i förebyggande syfte.  För att våra kunder skall få rätt information kommer vi löpande att uppdatera denna sida med information: http://www.komplett.se/k/kcf.aspx?id=5860

Att styrkretsen återkallas kan komma att innebära stora kostnader för oss då vi under veckorna som sålt stora mängder av P och H 67-baserade produkter. Dessutom drabbar det oss extra hårt då vi som nordens största PC-producent har levererat ett stort antal P67- och H67-chipsets i våra Komplett PCs.

/Komplett.se

18:20: Intel har nu skickat ut mer officiell information om tillverkningsfelet som avslöjar att probleme inte är lika allvarliga som vi först befarat. Endast de sista 4 SATA-portarna (SATA 3,0 Gpbs) på Cougar Point-styrkretsen påverkas av felet och med andra ord ska enheter som kopplas in på SATA-port 0 eller 1 (Kretsarnas två SATA 6,0 Gbps portar) inte påverkas. Att Intel inte nämnda detta i sitt ursprungliga pressmeddelande kan tyckas märkligt och även om problemen kvarstår bör detta lätta stressen hos de kunder som redan investerat i den nya processorplattformen.

”This is an issues with the 6 series chipset (Cougar Point) impacting SATA ports 2-5. If you are using ports 0 and 1 there are no issues. The issue was root caused and a new stepping (B2) is coming end of March.

If you have purchased 6 series platforms, call your supplier to return them (if you are intending to use SATA ports 2-5) All the ODM’s and OEM’s are notified and are being notified and they can give you more detail (or you can use me if you have more questions)

I will keep you posted with any new information I get on this chipset.”

satafel
OBS! Moderkortstillverkarnas SATA-portar kan skilja från modell till modell, ovan är endast ett exempel.

De två första SATA-portarna på Intels styrkretsar som även stödjer SATA 6,0 Gbps påverkas inte av tillverkningsfelet. Med andra ord är alla enheter som kopplas in till dessa utom fara. Men datakorruption kan uppstå på de enheter som kopplas in i moderkortens SATA 3,0 Gbps portar.

19:20: Intel har i ett konferenssamtal avslöjat att man ännu inte hört några felrapporter från slutkunder och att man räknat ut att felprocenten för användare över en 3 årsperiod bör ligga mellan 5-15%. Återigen är det bara SATA-port 2-5 som påverkas.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Anton KarmehedYubiflopperskiroyLaglorden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ojojoj vilken dundermiss av Intel. Synd om de som har beställt system med Sandy Bridge. Tur att man håller sig till AMD stabila grejer det! AMD gottar sig nog åt detta.

rmd
Medlem

Trevligt för AMD som nu kanske kan vara med och slåss lite med sina nya produkter 🙂

Emil Wadell
Medlem

Helt otroligt. Där fick man för att man rekommenderat SB till flera kompisar samt köpt det själv. Håller också på och ska beställa en SB rigg till jobbet… Men det får nog vänta ett tag..

EliXyR
Medlem
EliXyR

vafaaan. 😀 Har de inte haft klarar kort i flera månader?

nussse
Gäst
nussse

Mycket tråkigt detta. Om som salt i såren ger detta AMD-fanboys redigt med vatten på sina kvarnar 😀

Laglorden
Medlem
Laglorden

Det kan tydligen ge fel på 3-5% av moderkorten efter 3 år (beroende på hur varmt man kör dem osv).

Säg såhär, om AMD skulle göra motsvarande miss, skulle de nog inte bry sig, bara uppdatera i nästa version och skita i kompensera kunder samt återkalla produkter…

Men… då kan man lika gärna vänta på Z67 då?

skiroy
Medlem
skiroy

Detta är lite roligt…
Jag menar, för den minnesgode så är Intel totalt felfria.
Fråga bara MrTT. Googla nicket på en annan svensk hårdvarusida så kan ni få en väldigt massa nöje. 😉 (MrTT site:www.sweclockers.com)
*vissa saker glömmer jag aldrig*

Jag fattar inte hur Intel har dabbat sig så här massivt, har Intel stressat fram släppet av SB eller inte testat nog mycket? Tabbe är det hursomhelst och en rejäl sådan.

flopper
Medlem
flopper

sker med bilar då och då.
en krets av många vilket upptäcks sent, apples antenn etc..

Mats O
Medlem