Specifikationer för vad som sägs vara Intels kommande processorer för bärbara datorer kallade Whiskey Lake-U har nu röjts, det rör sig om Core i7-8565U och Core i5-8265U som kan nå 4,5 gigahertz med ett TDP-värde på 15 watt.

De första specifikationerna för Intels processorer kallade Whiskey Lake-U ämnade för bärbara datorer har nu läckt. Det handlar om två fyrkärniga modeller som kan nå klockfrekvenser på upp till 4,5 gigahertz (GHz) med ett TDP-värde på endast 15 watt (W). Dessa tar över efter nuvarande processorserien Kaby Lake-R och baseras på 14 nanometer++ tillverkningsteknik.

Processorerna röjdes av Tum Apisak via Twitter. Modellerna kallas Core i7-8565U och Core i5-8265U som ska ta över stafettpinnarna från Core i7-8550U respektive Core i5-8250U. De nya processorerna baseras på samma arkitektur som sina föregångare, men med ökade klockfrekvenser tack vare en förfinad design. Detta är dock mer eller mindre det enda som ändrats mellan de äldre och de kommande processorerna.

Intel Core i7-8565U

För ut har vi Intel Core i7-8565U, en fyrkärnig processor med åtta trådar och åtta megabyte (MB) L3 cache. Processorn kommer med en basfrekvens på 1,8 GHz och kan pressas upp till 4,5 GHz under hårdare arbete. Detta betyder en ökning i turbofrekvens på 500 megahertz (MHz) jämfört med föregående modell.

Processorn sägs även utrustas med en integrerad grafikkrets i form av Intel UHD 620 som får en klockfrekvens på 1 150 MHz.

Intel Core i7-8565U

Ovanstående bild visar processorn listad i 3DMarks databas. Här listas processorn med 200 MHz högre basfrekvens och 100 MHz högre turbofrekvens. Något som kan tyda på att processorn klockfrekvenser kan öka ytterligare om tillräcklig kylningskapacitet finns.

Intel Core i5-8265U

Härnäst ser vi den kommande Core i5-processorn Core i5-8265U. Även här rör det sig om en fyrkärnig processor med åtta trådar. TDP-värdet för denna modell ligger även det på 15 W, den stora skillnaden ligger dock i mängden L3 cache som här är satt till 6 MB.

Processorn standardfrekvens listas som 1,6 GHz och turbofrekvensen listas som 3,9 GHz. Detta betyder att även Core i5-processorn får 500 MHz högre turbofrekvens än sin föregångare. Likt sitt syskon rör det sig även om en integrerad grafikkrets i form av Intel UHD 620, med en klockfrekvens på omkring 1 100 MHz.

Huruvida dessa processormodeller kommer att innebära en högre prislapp på de bärbara datorer de används i återstår att se. Vid skrivande stund finns det inget bekräftat datum då dessa modeller ska börja rullas ut på marknaden. Däremot har OEM-tillverkare börjat lista förbokningar för bärbara datorer utrustade med Whiskey Lake-U-processorerna, dock utan prislappar.

Det faktum att processormodellerna finns listade från tillverkare kan indikera på en lansering inom kort. Detta återstår dock att se då Intel inte bekräftat något exakt lanseringsdatum.

Som vanligt med information som inte härstammar direkt från tillverkaren är det rekommenderat att ta detta med en nypa salt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

6
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
4 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
OrvarMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Var hittar ni att TDP är på 15W?
Den enda effektangivelse jag hittar i materialet är på 51,0W…

Morkul
Medlem
Morkul

Tror allting är fejk. Om du tittar på tabellen som listar 51W och sedan kontrollräknar med 0,12GB/s/W så ser man snabbt att någonting som inte stämmer.

Tar du 1,8GB/s och 15W så stämmer siffrorna men varför varför skulle man inte ha en ark som räknar ut detta själv?

Medlem
Olle P

50 W peak är väl knappast orealistiskt. Stryps ganska snabbt av moderkortet om beräkningsuppgiften (”jobbet”) inte är avklarad inom ett fåtal sekunder.
Sedan vet jag inte hur jag ska utläsa ”prestanda”. Gigabyte per sekund per gigahertz…? På vilket sätt är det ”prestandaeffektivitet”?

Morkul
Medlem
Morkul

Jo prestanda siffrorna är konstiga och som jag sade stämmer inte alls om du börjar räkna på dem. Sedan tycker jag det är lite dumt att NH har beskärt bild 2/4 så hårt att sista stycket där 15 TDP står inte kom med. Tittar du till exempel på föregångaren, i7-8550U så har den enligt Intel en definierad TDP på 15w med ett max på 25W och min på 10W beroende på hur den är klockad. Mobila processorer har ju betydligt bättre definitioner på TDP än konsument CPUs. Att en CPU skulle kunna gå från 15W eller ens 25W till 51W… Läs hela »

Orvar
Gäst
Orvar

Suck. Intel är inne på sin 8e iteration av den antika Core Duo arkitekturen. Och inte nog med det, Intel är även inne på sin 5e version av Kaby Lake iterationen. Även om Intel sätter läppstift på en gris, så är det fortfarande en gris. Att Intel bara orkar att pumpa ut samma gamla skåpmat, år efter år. Vad värre, hur kan det ens finnas köpare som är villiga att lägga ut 3000kr på en 3-5% snabbare Intel cpu vid varje ny iteration? Detta bevisar att Intel slagit i taket, när de endast lyckas pressa ut 3-5% snabbare cpu varje… Läs hela »

Medlem
Olle P

1. Intel fortsätter med nya iterationer för att det finns en efterfrågan.
2. Intel räknade med att ha Cannon Lake (10 nm, ny arkitektur) ute för ungefär ett år sedan, om inte tidigare. Har drabbats av förseningar och ny förhoppning är att den ska släppas till nästa jul.
3. Andelen kunder som byter processor varje gång det kommer en ny ”generation” är nog försvinnande liten. Bara dem som ”måste” ha det senaste.