Intel har nu avslöjat att man tar nästa steg i sin utveckling av produkter avsedda för superdatorer. Den nya serverlösningen som heter Knight’s Corner baseras på MIC-arkitekturen och produceras med 22-nanometersteknik och skalas till fler än 50 processorkärnor.

Utvecklings- och industridesignpaket för Intels Many Integrated Core arkitektur har nu börjat skeppas till utvecklare och partners för att man ska få en chans att förbereda sig för den nya processorarkitekturen.

Intel menar att de flesta program och beräkningar fortfarande kommer att fungera effektivast på vanliga smalare serverprocessorer, där man givetvis nämner sin egen Xeon-familj. Men menar samtidigt att Knight’s Corner kommer att ge nya möjligheter för parallella beräkningar där de många processorkärnorna ska ge stort utslag.

Intel MIC arkitekturen ska bygga på flera forskningsprojekt såsom Larrabee och företagets Single-chip Cloud Computer koncept. Där vi bland annat sett färdiga exemplar av 48-kärniga processorer skeppas till partners.

Intel meddelade även att företaget tillsammans med Forschungszentrum Julich (FZJ) och  ParTec kommer att grunda och driva ExaCluster Laboratory (ECL) vid Julich i Tyskland. Laboratoriet kommer att utveckla tekniker, verktyg och metoder för att driva petaflop- och exaflopsystem. ECL blir den senaste medlemmen av Intel Labs Europe.

Redan idag rymmet 82 procent av världens 500 snabbaste superdatorer Intel-processorer, något processorgiganten nu hoppas utöka ytterligare med Knight’s Corner.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid