Apple har precis avtäckt vad företaget kallar den kraftfullaste MacBook Pro-modellen någonsin med 16 tums skärm, Radeon Pro 5500M-grafik, processor med sex eller åtta kärnor och upp till massiva 8 terabyte SSD-lagring

Apple har idag introducerat en ny MacBook Pro-modell som företaget säger är den mest kraftfulla bärbara dator teknikjätten hittills skapat. Det rör sig om en bärbar dator med en Retina-skärm på 16 tum och processorer ur Intels nionde Core-generation med sex eller åtta processorkärnor. Detta parat med ett nytt Magic-tangentbord, Radeon Peo 5500M-grafik och upp till åtta terabyte (TB) SSD-lagring i en och samma enhet.

16 tums Retina-skärm

Den bildskärm som används är som tidigare nämnt en Retina-skärm. Denna kommer med en maximal ljusstyrka på 500 nits och en upplösning på 3 072 x 1 920 pixlar för totalt 226 pixlar per tum (PPI). Apple hävdar att varje individuell skärm noggrant kalibreras i företagets fabriker för att erbjuda optimal gamma och färgexakthet.

Helt nytt Magic-tangentbord

Denna nya MacBook Pro kommer även med ett helt nyutvecklat tangentbord. Detta efter omkring tre år med en tangentbordsdesign som gång på gång fått motta hård kritik. Det nya tangentbordet kommer utrustat med Apples saxbrytare som har en slaglängd på endast en millimeter. Dessa brytare utrustas också med gummikupoler som Apple själva tagit fram för att erbjuda en behagligare användarkänsla. Tangentbordet kommer även utrustat med en Touch Bar och Touch ID.

Processorer och grafikkretsar

Med denna bärbara dator kommer kunder kunna välja mellan processormodeller baserade på Intels nionde Core-generation. Användare kommer kunna utrusta sin MacBook Pro med en sexkärnig eller åttakärnig processor med turbofrekvenser på upp till 5 gigahertz (GHz). Dessa kommer sedan kunna flankeras med upp till 64 gigabyte (GB) internminne och grafikkretsar ur AMD:s Radeon Pro 5000M-serie med 8 GB GDDR6 videominne.

Massiv SSD-lagring

Apple meddelar även att dessa datorer kommer att kunna utrustas med en rad olika konfigurationer sett till lagringsutrymme. De traditionella utbuden på 512 GB eller 1 TB finns att välja mellan, däremot tar tillverkaren det hela ett steg längre och användare kommer att kunna välja hela 8 TB SSD-lagring för första gången i en MacBook Pro.

Nyutvecklat kylsystem

Med dessa specifikationer har Apple fått ta till hårdhandskarna när det kommer till att försöka hålla enheternas temperaturer i schack. Företaget menar att det nya kylsystemet ska ha resulterat i 28 procent högre luftflöde jämfört med kylarlösningarna hos tidigare datorer. Till detta hör även ett kylelement som ska vara 35 procent större än det hos tidigare modeller. Det nya ljudsystemets baselement ska även kunna gå en halv oktav lägre än hos tidigare modeller.

Övriga funktioner

Utöver skärm, processormodeller, grafikkretsar, internminne och lagringskapacitet säger Apple att nya MacBook Pro även kommer med en nyutvecklat ljudsystem. Här ska det röra sig om ett ljudsystem med sex högtalare med en ny slags baselement som ska reducera mängden oönskade vibrationer som kan förvränga högtalarnas ljudprofil.

När det kommer till batteritiden hos de nya datorerna har Apple utrustat modellerna med ett litiumpolymerbatteri på 100 wattimmar som ska förse användare med batteritider på upp till elva timmar.

Tillgänglighet för MacBook Pro och Pro Display XDR

Apples nya bärbara dator kommer att finnas tillgänglig från och med idag genom Apples egen onlinebutik. Den kommer sedan att bli tillgänglig via Apples fysiska butiker och återförsäljare i USA senare denna vecka. Strax därpå ska den bli tillgänglig i övriga territorier. Startpriset ligger på 29 999 svenska kronor och ökar sedan beroende på hårdvarukonfiguration.

Mac Pro

Apples 6K-skärm Pro Display XDR och stationära dator Mac Pro som avtäcktes under juni månad blir även tillgängliga innan årsskiftet. Från och med december månad kommer bildskärmen och den stationära datorn kunna beställas via Apples hemsida. Dock nämns inte någon prislapp i företagets pressmeddelande.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Bengt-Arne JohanssonMoNsTeRMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Enligt min egna åsikt så är MacBook allt för dyr, ingenting som jag skulle tänka mig att köpa.

Men skärmen!! Jag började spara så fort jag såg första marknadsföringen. Svarar den upp till förväntningarna så kommer jag nog inte kunna hålla mig. Årliga uppdateringen av datorn får vänta även om jag hade sätt fram emot att testa ray trasing med ett RTX kort.

MoNsTeR
Medlem
MoNsTeR

Frågan är när AMD släpper uppföljaren till Radeon Pro Vega 16/20. Radeon Pro 5500M bör väl ses som uppföljaren till Radeon Pro 560X? Minns att många som hade köpt påkostade MacBook Pro 2018 med denna grafikkrets blev besvikna när Apple senare under året tillkännagav att de skulle släppa modeller med kraftigt uppgraderade grafikkort med minne av typen HBM2. https://macworld.idg.se/2.1038/1.710320/macbook-pro-finns-nu-med-vega-grafik–har-ar-svenska-priserna

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Radeon Peo 5500M-grafik 😉 som dom skriver i inledningen… Har 24 sp .
AMD RX 5500 med 22 sp har högre prestanda än RX 590 (polaris) så du ser precis orsaken till varför AMD väntar med att släppa RX 5500X, Apple har första tjing….
Summa, prestandan är bra mycket högre än den du förutsatt 🙂