En konflikt som pågått sedan 2011 har mynnat ut i ett domstolsbeslut där Microsoft anses ha överskridit ett varumärkesskydd med sin molntjänst Skydrive. Som konsekvens kan Microsoft behöva släppa namnet och ge sin tjänst en annan etikett inom EU.

Målsägande i konflikten är det brittiska TV-bolaget BSkyB, eller British Sky Broadcasting som i folkmun helt enkelt kallas Sky, som hävdar att Microsofts användande av namnet Skydrive på sin molnlagringstjänst är alldeles för snarlikt deras varumärke både till namn och representation.

Ett av bevisen som till brittisk domstol framförts är sökresultaten på Xbox 360 med söktermen ”Sky”, där British Sky Broadcastings applikation dyker upp först, följt av Microsoft Skydrive med blått färgtema. En av anledningarna som pekats ut är att Sky satsar hårt på onlinetjänster och streamad media och att man kan tänkas vilja använda sig av specifikt namnet Skydrive längre fram, även om överskridet varumärke och tendens till varumärkesförvirring är vad som uppgivits som anledning till anklagelserna.

sky-and-skydrive

Efter att målet förts i april månad har nu domen fastställts. Sky får rätt enligt domstolen, vilket innebär att Microsoft kan behöva byta namn på sin tjänst inom EU eller betala böter. Mjukvarujätten har dock planerat att överklaga domen. British Sky Broadcasting kommenterade domen i en intervju med Techcrunch:

“Sky is pleased with the judgment handed down today by Mrs Justice Asplin. We regard any unauthorised use of the Sky name as a clear infringement of our well-established Sky brand. We remain vigilant in protecting the Sky brand and will continue to take appropriate action against those companies that seek to use our trademarks without consent.”

Värt att nämna är att British Sky Broadcasting även riktat liknande anklagelser mot Skype år 2010, ett mål som dock inte ledde till någon dom. Vi kommer fortsätta följa målet framöver, och det återstår ännu att se om Microsoft får igenom en överklagan eller om böter eller rent av namnbyte blir den enda utvägen.

Domstolsbeslutet finns att läsa i sin helhet här.

Relaterade nyheter:


Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Dravond Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Löjligt….

Dravond
Medlem
Dravond

Löjligt men visst, speciellt eftersom Sky inte finns i tex Sverige…

Men med tanke på vad Microsoft skulle tappa i namn igen känning om de släppte Skydrive namnet så tror jag snarare på att de betalar en summa för att få detta att försvinna… alternativt bara byter färgschema eftersom de klagade på att Skydrives bakrund är blå… 😀