Microsoft RearType är något så ovanligt som ett fysiskt tangentbordskoncept för tablets. För att behålla tablet-formfaktorn med en ensam stor pekskärm på framsidan har Microsoft försett baksidan av enheten med tangentbordsknappar. Resultatet är kanske inte klockrent än så länge.

Microsoft har tidigare påpekat att man lägger högsta prioritet vid att få ut Windows 7 på tabletmarknaden och jakten på Apple iPad är i full gång. Nu har det dykt upp information om ett av de mer udda designprojekten hos operativsystemsjättens forskningsavdelning kallat RearType.

Microsoft inser att det finns begränsningar med dagens pekskärmsteknik, inte minst vid textredigering. Något man försöker hitta lösningar på i ett tabletformat. På Zdnet har man nu publicerat bilder av vad som sägs vara en tidig [Hoppas vi innerligt!] prototyp av Microsoft RearType där man helt enkelt tagit ett vanligt QWERTY-tangentbord, delat det på mitten och fäst tangenterna på baksidan av surfplattan. Såhär förklarar forskarna James Scott och Shahram Izadi sitt projekt.

“Our goal is a system that provides the tactile feedback and familiarity of a regular keyboard without cluttering the front of the display, ameliorates the occlusion problem inherent in direct on-screen touch and pen input, does not use the valuable screen real-estate taken up by an on-screen keyboard, leverages users existing skills in touch-typing on a regular physical QWERTY keyboard, and allows for text entry in highly mobile usage scenarios.”

Även om tanken onekligen är god verkar den första prototypen inte vara någon hit, varken estetiskt eller funktionellt. Tolv testpersoner kunde efter 1 timmes träning nå en skrivhastighet av 15,1 ord per minut (engelska), vilket är i paritet med vad åstadkom på ett vanligt pekskärmstangentbord.

reartype-back

Microsoft RearType är fortfarande i forskningsstadie och det är långt ifrån säkert om tekniken hittar ut på marknaden, med dessa bilder på näthinnan har vi ganska svårt att se någon ljus framtid för tekniken. Men vi har gärna fel.

reartype-front

 

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedctrlThe Mutt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
The Mutt
Medlem
The Mutt

Så dumt är det väl inte? Sen att den inte är snygg, beror väl mest på att den inte är i närheten av en färdig produkt. Men att knapparna ser ut att ha bilder tex. en svan är ganska kul. 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

Fast jag ser att detta är 2 enheter. Tangentbordet känner jag igen ifrån någonstans. Det är en sådan där Wacom liknande platta man kan fästa tangenter precis som man vill på.
Vet inte var eller vilket företag som gör den.
Så datorn är ju bara den där skärmen. Ett sådan koncept skulle jag med kunna bygga med det tangentbordet du fick av mig Anton och en android mobil.
Under förutsättning att android mobilen tog emot signaler över usb.

Edit: Hittade ett liknande keyboard – http://www.thinkgeek.com/computing/input/77ba/