Small preview image

Mozilla börjar nu bli en gammal räv (förlåt, kunde inte låta bli!) på marknaden för webbläsare och med en ständigt ökande popularitet och spridning kommer högre krav och förväntningar. Firefox 3 lanserades 17 juni 2008 och har sedan dess genomgott en mängd mindre uppdateringar, men nu är det alltså dags att se vad version 3.5 presenterar för förbättringar. Prestandamässigt hävdar Mozilla att den nya webbläsaren är ungefär 2 gånger så snabb som sin föregångare, detta mycket tack vare den ny Tracemonkey JavaScript motorn som man utvecklat. Undertecknad upplever en viss skillnad men det är dock svårt att avgöra om detta endast rör sig om placebo.


Vidare är en stor nyhet att Firefox nu har inbyggt stöd för det öppna videoformatet Ogg Theora. Detta innebär att videor i detta format går att se utan att någon plug-in behöver installeras. Detta har flera fördelar, bland annat hoppas man att detta ytterligare skall möjliggöra integrering av videouppspelning i själva hemsidan. Även om detta inte är det vanligaste video-formatet idag är det en positiv utveckling med ett inbyggt stöd, som dessutom bygger på en öppen standard.


Man har även infört en funktion som motsvarar Microsoft Explorers InPrivate Browsing. Den största skillnaden i Firefox är att funktionen här heter Private Browsing. Detta är en funktion som startar en session i webbläsaren som, när den avslutas, inte sparar någon information om vilka hemsidor du besökt.


Om du redan kör Firefox behöver du bara söka efter nya uppdateringar för att tanka hem version 3.5, annars kan du fälja denna länk för att prova Mozillas senaste!

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid