Nvidia Tegra 2 fick en trög start men sedan fick plattform rejält med uppmärksamhet. Nvidia har sålt flera miljoner Tegra 2-kretsar och fick äran att bli referensdesignen Google använde för att utveckla Android 3.0. Nu är det prat om Tegra 3 som går under kodnamnet Kal-El och ska vi lita på Donanimhaber kommer den hitta in först i nästa generation Motorola Xoom surfplatta.

Tegra 3 ska börja massproduceras augusti i år och kommer med flera nyheter och rejält utökad prestanda. Ser vi till hårdvaran är Tegra 3 ett monster för den mobila marknaden och kommer utrustad med 4 st ARM Cortex-A9 kärnor som kommer köras i upp till 1.5 GHz, 12 shaderbaserade kärnor för grafiken som enligt Nvidia själva ska prestera 5 gånger högre än Tegra 2.

Tegra 3 ska vara kapabel att visa upp en bild på en skärm med 2560×1600 i upplösning, koda 1080p och komma med ARM:s nya NEON instruktionsset. Kretsen tillverkas fortfarande hos TSMC på 40nm och varje kärna ska ha ett ”Ultra Low Power CPU mode” vilket låter som ett typ av strömsparläge. Förutom den mycket kraftfullare grafikprocessorn ska ARM NEON var den största nyheten förutom det faktum att Tegra 3 kommer med 4 kärnor. NEON är en viktig instruktionskod som erbjuder markant högre prestanda för flera användningsområden speciellt videorelaterade.

Ett annat viktigt tillägg är att Tegra 3 ska ha tillräckligt med prestanda att kunna spela upp film i stereoskopisk 3D som strömmas över nätet, något Nvidia släppt verktyg för utvecklare att använda.

Motorola_Xoom_2a

Motorola_Xoom_2b

Massproduceringen av Tegra 3 sägs påbörjas i augusti månad, men Motorola ska ha sin Xoom 2 redo redan i September månad.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonflopperhaxxorkingAnton Karmehedctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Det är helt galet hur snabbt utvecklingen går på ARM-marknaden just nu…!

ctrl
Gäst
ctrl

Mjo, till den grad att jag är väldigt angelägen om batteritiden som sällan följer utvecklingen på den mobila markanden.

Anton Karmehed
Admin

Ja det är nästan en omöjlig uppgift att hänga med i svängarna, inte minst som konsument där man ena veckan köper det senaste för att nästa vecka vara hopplöst efter.. 😛
Men vi ska nog inte klaga på det tycker jag, samtidigt håller jag med ctrl. En revolution inom batteriteknik hade inte varit fel. Jag vill minst ha 1 dygns batteritid vid kraftig belastning, idag är det närmare en 8 timmar på de senaste lurarna och lite mer på surfplattorna. Visst är det sällan man lägger så stor belastning på den under dagen, men det ska finnas möjlighet.

Leet Haxxor
Medlem
Leet Haxxor

[quote name=”ctrl”]Mjo, till den grad att jag är väldigt angelägen om batteritiden som sällan följer utvecklingen på den mobila markanden.[/quote] Paddorne e iofs fysiskt större så dom har iaf en rimmlig chans o tycka fit ett fett batteri. Värre då me smartphones tycker jag. Skulle vilja se mer utveckling av alternativa teknologier. Typ att man kan skaka på sin telefon för o ladda den el. dyl.Ang Tegra 3 så behöver det inte bli så att det kommer att bli märkbart sämre batteritid än på tegra2 enheter. effektivare design, smartare energisparfunktioner osv. Dock känns quad 1.5GHZ cpu på en pad lite… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Som sagt, systemprocessorerna är faktiskt en ganska liten del i strömförbrukningen och det gör också att de större surfplattorna förvisso får plats med mycket större batteri, men batteritiden ökar inte exceptionellt eftersom även skärmarna blir mycket större och drar mer ström.
Revolutionen krävs nog snarare på batterinivå, vi behöver helt enkelt mer kräm på samma yta. I övrigt är det de trådlösa kretsarna och skärmen som oftast är de största energislukarna så alla förbättringar där är välkomna.

Leet Haxxor
Medlem
Leet Haxxor

Och bara såhär appropå Motorola Xoom (och Android tabs i största allmänhet). De e kul att dom satsar på het hårdvara, men dom måste fatta att de inte e hårdvaran i sig som gör att folk springer o fyller ICA-påsarna me iPads..Användarupplevelesen måste bli klockren och priserna *LÄGRE* än apples motsvarigheter om de ska hända nåt snart… (Ja, även om dom har bättre hårdvara.. dom får helt enkelt acceptera kassa marginaler lr tom gå back för o skaffa sig förlorade marknadsandelar).Kanske kommer en vändning när 100 kinesiska företag börja massproducera Android tablets för under 2 papp, men tills dess får… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

surfa kolla mail och kanske styra Tv, vad mer krävs? 😉