Vätskekylning används kontinuerligt i PC-datorer och servermiljöer men det är betydligt mer sällan tekniken används i bärbara produkter, särskilt inte i mobiltelefoner. Nu hävdar i alla fall NEC att deras smartphone Medias X 06E ska vara den första på marknaden som kyls med hjälp av vätska.

Som väntat handlar det inte om någon form av vattenreservoar eller pumplösning som i stora vattenkylningslösningar utan snarare om en form av värmeledningsrör som med hjälp av en vätska leder värmen från systemprocessorn till en grafitplatta i andra änden av telefonen.

Som vi sett i våra tester av exempelvis HTC One kan Qualcomms Snapdragon 600 processor med sina fyra CPU-kärnor och kraftfulla grafikkrets bli ganska varm vid tung belastning. NEC:s vätskekylning är ingen lösning på den generell värmeutvecklingen men bör kunna sprida kretsens värma mer jämt över telefonens yta och på så sätt ge en behagligare upplevelse för användaren. Grafitplattan ska också vara effektivare på att släppa ut värmen från telefonen och enligt NEC:s egna tester ska det bli en märkbar skillnad i telefonens temperaturer som synes på grafiken nedan.

necwater2

NEC Medias X utrustas även med en 4,7 tums skärm med 1 280 x 720 pixlars upplösning, en 13,1 megapixels Exmor-kamerasensor och den senaste versionen av Android 4.2 ”Jelly Bean”. Om den vätskekylda telefonen tar sig till Sverige är oklart, men kanske är det en kylningslösning vi får så mer av även hos andra smartphonetillverkare framöver.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TempelTidsdjuret Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Vätskekylda och vätsketåliga mobiler, vad kommer härnäst?

Medlem
Wargreymon

[quote name=”Tidsdjuret”]Vätskekylda och vätsketåliga mobiler, vad kommer härnäst?[/quote]
Pulver som du häller i ett glas med vatten och vips så har du en telefon.

Tempel
Medlem
Tempel

Vikten på den är? Kan ju vara läge för lite optimeringar istället för att bara kräma på mer med g/cpu och på köpet få en mobil som lever lite längre på ett batterie…