En omtalad studie som hävdade att FPS-spelare som satsade på headshots blev bättre på att skjuta med riktiga vapen har nu blivit tillbakadragen.

Med den rejält tilltagna och klatchiga rubriken ”’Boom, Headshot!’: Effect of Video Game Play and Controller Type on Firing Aim and Accuracy,” skapade en undersökning i Communications Research diskussioner under 2012. Undersökningen som publicerades påstod kort och gott att datorspelare blev bättre på att skjuta med riktiga vapen.

Mer konkret hävdade forskarna Brad Bushman och Jodi Whitaker, vid Ohio State University, att spelare som spelade våldsamma TV-spel med fokus på att skjuta fiender i huvudet blev bättre på att skjuta skyltdockor i huvudet med riktiga vapen.

En handkontroll inte detsamma som riktiga vapen

Artikeln som använts som ammunition för att påpeka hur TV-spel påverkar ungdomars våldsbeteende har mött kritik under lång tid. Nu har nya redaktörer på Communications Research samt Ohio State University tagit beslutet att dra tillbaka rapporten. Detta efter att man gått på motståndares linje om att rapporten haft ”oegentligheter” i sin insamlade data. Exakt vilka oegentligheter det handlar om avslöjas inte men det ska vara tillräckligt för att den tidigare dragna slutsatsen inte ska vara säkerhetsställd.

Vi testar trådlös VR med HTC Vive och Tpcast på CES2017

Medan logiken kan tycka att en dator- eller TV-spelare inte automatiskt bör bli bättre på att sikta med fysiska vapen. Bara för att man ”tränat” med en handkontroll eller mus. Kan liknande studier troligtvis få nytt vatten på sin kvarn efter att VR-lösningar med riktiga gevärskontroller blir allt mer aktuella. Där exempelvis PP Gun tillsammans med HTC Vive påvisat hur man effektivt kan göra actionfyllda datorspel mer verklighetstrogna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid