Samsung är en gigant inom många produktområden idag och ett av de mest dominerande är minnesprodukter och i synnerhet SSD-enheter. Nu presenterar Samsung världens största SSD-enhet som med hela 16 terabytes lagringskapacitet inte bara är den mest rymliga flashenheten utan fullkomligen krossar dess mekaniska konkurrenter och det i ett mer slimmat 2,5-tums format.

Samsung PM1633a är knappast det mest upphetsande produktnamnet vi stött på men enhetens specifikationer kan vi knappast klaga över. SSD-enheten som presenteras under Flash Memory Summit är i mångt och mycket en personifiering av Samsungs dominans på flashminnesmarknaden där man med den absolut senaste flashminnestekniken slår alla tiders lagringsrekord.

Grundstommen för Samsungs nya SSD-enhet är deras 256 gigabit nandflash som dubblerar lagringsdensiteten mot de med 128 gigabit som lanserades förra året. Detta genom sin 3d v-nand-teknik där Samsung staplat inte mindre än 48 lager med celler, vertikalt ovanpå varandra. En rejäl ökning från de 36 lager man använde i fjolårets produkter.

Genom att på något vis packa runt 500 stycken flashenheter med vardera 256 gigabit (32GB) lagringskapacitet i en och samma SSD-enhet har Samsung nått den rekordhöga lagringskapaciteten av 16 terabyte. Det är 60 procent högre lagringskapacitet än vad dagens största mekaniska hårddiskar kan erbjuda. Samtidigt som de största mekaniska hårddiskarna når 10 terabyte lagringskapacitet i ett 3,5 tums format har Samsung lyckats nå 16 terabyte i ett betydligt mer slimmat 2,5-tums format med sin PM1633a SSD. Det ska samtidigt sägas att Samsungs rekordenhet ser betydligt tjockare ut än traditionella 2,5-tumsenheter som ofta mäter mellan 7 till 9,5 millimeter i profil.

2 miljoner iops och 768 terabyte

Samsung PM1633a är i övrigt utrustad med ett SAS 12Gbps gränssnitt och även om tillverkaren inte avslöjat några detaljerade prestandasiffror visade Samsung upp en konfiguration med hela 48 stycken PM1633a-enheter inkopplade i en raid-konfiguration. Detta system med 768 terabyte lagringskapacitet skulle enligt företaget nå en prestanda på runt 2 miljoner iops, att jämföra med 70 000 – 100 000 iops för de snabbaste konsumentenheterna på marknaden.

Samsung PM1633a är som väntat riktat mot server och företagsmarknaden där prestanda och lagringskapacitet per kvadratcentimeter är av absolut högsta prioritet. Företaget har inte avslöjat någon prissättning för enheten men det kommer med all sannolikhet bli många gånger dyrare än de 10 terabytes hårddiskar som finns på marknaden idag. Det är trots allt en spännande brytpunkt när nu SSD-enheter, om än i extremt format och prisklass, levererar mer lagringskapacitet än sina mekaniska kusiner.

Samsung största SSD-enheter på konsumentmarknaden heter 850 Evo samt 850 Pro och har en lagringskapacitet på 2 terabyte.

Källa: Golem.de

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anders Wallgren-Tjalve-ZelogSvenTobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Kul att Samsung får saker och ting att gå framåt, dom gör mkt intresssant på SSD marknaden just nu.

Zelog
Medlem
Zelog

Undrar om inte Samsung blir Intels största konkurrent i framtiden, enda som fattas är x86-licens. Den kan dom få genom att köpa AMD eller Via… tror jag.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”SvenTobak”]Kul att Samsung får saker och ting att gå framåt, dom gör mkt intresssant på SSD marknaden just nu.[/quote]
Verkligen! Iomed detta så har de inga problem att bygga 4TB kosnument enheter heller 😛

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Zelog”]Undrar om inte Samsung blir Intels största konkurrent i framtiden, enda som fattas är x86-licens. Den kan dom få genom att köpa AMD eller Via… tror jag.[/quote]
Bekymret är att dom inte får med någon x86 licens vid köp av AMD eller VIA finns i kontraktet att om dom säljer så tappar dom rättigheterna till x86
Var det som hindrade Nvidia att köpa via när det var prat om det för några år sen.

Anders Wallgren
Gäst
Anders Wallgren

den i en Xbox