Som en av världens mest välrenommerade ARM-processortillverkare har Qualcomm en hel del nyheter planerade under de kommande månaderna. I en läckt roadmap får vi en djupare inblick i vad kretsjätten har i kikaren, bland annat i form av lanseringstider för nykomlingarna Snapdragon 810 och 808.

Tidigare uppgifter har pekat mot att Qualcomm planerar en lansering av sin nya systemprocessor Snapdragon 805 under årets fjärde kvartal, men enligt en läckt roadmap kan vi vänta oss ännu fler nya modeller inom kort. De fullständiga specifikationerna framgår inte i läckan, men vi kan fortfarande utröna en del intressanta detaljer.

Bland annat bör vi få se nya Snapdragon 810 lämna fabrikerna efter att Snapdragon 805 debuterar, men innan årsskiftet. Vi har fått stifta bekantskap med Snapdragon 810 tidigare, och dess specifikationer ligger publika på Qualcomms hemsida – det rör sig om fyra ARM Cortex-A57-kärnor och fyra ARM Cortex-A53-kärnor med 64-bitsstöd tillsammans med den egenutvecklade grafikkretsen Adreno 410 och ett LTE-modem med stöd för LTE-A Cat 6.

Det är värt att understryka just de åtta kärnorna, då Qualcomm tidigare har kritiserat sina konkurrenter Mediatek och Samsung för satsningarna på många CPU-kärnor. Flera kärnor innebär dock att fler processer kan köras samtidigt, en allt viktigare egenskap för moderna smartphones med större skärmar, mer minne och fler användningsområden.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/CPU-Chipset/Qualcomm_Snapdragon_808_810/fullimages/snapdragon810.png

Strax efter Snapdragon 810 bör vi enligt samma läcka få sätta tänderna i Snapdragon 808, som istället använder sig av två Cortex A57-kärnor tillsammans med fyra Cortex A53-kärnor, även här med stöd för 64-bitars minnesadressering och LTE-A Cat 6, samt grafikkretsen Adreno 418.

Ungefär samtidigt som Snapdragon 810 bör vi få se dess syskonprocessor, Snapdragon 615, som även den kommer med åtta kärnor i big.LITTLE-konfiguration. Snapdragon 615 får dock grafikkretsen Adreno 405 istället för Adreno 410, och kommer troligtvis köras i lägre klockfrekvenser än storebror.

Mer kraft – lägre strömförbrukning

Det är dock svårt att göra en ordentlig uppskattning av exakt hur mycket mer prestanda vi kan vänta oss av Snapdragon 810 och 808, främst då processorerna till skillnad från nuvarande modeller som Snapdragon 801 inte använder sig av Qualcomms egenutvecklade Krait-kärnor. Enligt Qualcom ska de kraftfullare A57-kärnorna erbjuda 25 – 55 procent bättre IPC-prestanda än föregångaren A15, men vi vet inte hur de står sig mot de 32-bits Krait 400-kärnor som används i dagens toppmodell.

snapdragon_810

Däremot utlovas en trevlig ökning i grafikprestanda, då de nya kretsarna använder sig av egenutvecklad Adreno-grafik precis som föregångarna. Enligt Qualcomm ska Adreno 418-kretsen i Snapdragon 808 vara 20 procent snabbare än den Adreno 330-krets som sitter i Snapdragon 800 och 801. Den Adreno 430-krets som sitter i nya Snapdragon 810 ska i sin tur kan bli uppåt 80 procent snabbare än motsvarande krets i Snapdragon 800 och 801.

Trots den ökade prestandan menar Qualcomm att vi kan förvänta oss en lägre effektförbrukning hos de nya processorerna. Detta beror dels på att Cortex A53- och A57-kärnorna har effektiviserats, och dels på att Qualcomm migrerar till den fräschare tillverkningstekniken på 20 nanometer. Det gäller dock bara Snapdragon 810 och 808 – småsyskonen som Snapdragon 615 ligger kvar på den äldre 28-nanometerstekniken.

Multitasking och snabbare nätverk i framtida enheter

Det är intressant att notera att 64-bits minnesadressering tycks hitta in i alla nya processorer. Likt användningen av fler än fyra processorkärnor har Qualcomm tidigare avfärdat 64-bitsprocessorer på mobilsidan som en gimmick, men efter att flera av konkurrenterna hoppat på tåget tycks ny Qualcomm helt ha ändrat uppfattning (samt avskedat den representant som avfärdade tekniken).

Med 64-bitsstödet och det snabbare nätverksstödet utlovar Qualcomm enheter som är bättre förberedda för en marknad där allt mer flyttar in i mobiltelefonen och där allt fler saker i vår vardag är internetanslutna. LTE-A Cat 6 innebär överföringshastigheter upp till 300 megabit per sekund, i klass med många lokala hemmanätverk, och med 64-bits minnesadressering följer möjligheten till mer och snabbare minne, vilket kommer ge friare tyglar både till CPU-delen och grafikdelen – och därmed både mer avancerade applikationer och möjligheten att köra fler saker samtidigt med enheten.

Inga besked om 64-bits Krait-kärnor

Vi har ännu inga uppgifter om när Qualcomm planerar att släppa en egenutvecklad CPU-kärna med 64-bitsstöd snarare än använda sig av färdiga ARM-kärnor. Det innebär dels att Nvidia sitter på ett tekniskt försprång med sina Denver-kärnor och dels att konkurrensen mellan processortillverkare som alla använder sig av samma fördesignade kärna kan komma att luta sig mer på pris och val av grafikkrets än tidigare.

Det är också värt att ha i åtanke att leveranstiderna som uppges av källan innebär när tillverkarna kommer få tillgång till processorerna – vägen till faktiska produkter på butikshyllorna är något längre. Räknar vi med att kretsarna lämnar fabrikerna i december vore det en rimlig uppskattning att vi får se dem i faktiska produkter cirka tre till sex månader senare – så troligen under andra kvartalet 2015.

Via: Fudzilla


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid