Sony ska enligt tidigare rykten bygga sin nästa generations stationära spelkonsol kring både processor och grafikkretsar från tillverkaren AMD. Nu hävdar nya källor att PlayStation 4, som ska ha utvecklingsnamnet Orbis, kommer att lanseras före Microsofts nästa Xbox-konsol.

Uppgifter till VG247 hävdar att Sony är helt övertygade om att man kommer slå Microsoft på fingrarna när det gäller tid till marknaden med sin nästa generations spelkonsol, information som även ska ha förmedlats till partners och inte minst spelutvecklare som man hoppas ska börja titta närmare på den nya konsolen.

”Sony are completely in the belief that they have the jump on Microsoft this time. You should be watching the timing of next year’s E3 keynotes, and who is going to go first,”säger en anonym källa till VG247.

Sony ska redan för två år sedan spikat hårdvaruspecifikationerna för PS4 och att konsolen kan komma att lanseras i juni månad 2013 under spelmässan E3 i Los Angeles. Microsoft i sin tur väntas inte lansera sin nästa generations Xbox-konsol förrän i slutet på nästa är eller kanske så sent som år 2014.

Samtidigt kommer ytterligare indikationer på att Sony faktiskt valt att lämna sin Cell-arkitektur i förmån för processor och grafikkretsar från tillverkaren AMD. Enligt källor till VG247 ska Crytek arbetat på att skala sin grafikmotor för en 24-kärnig Cell-processor – upp från 8-kärnor i dagens PS3-konsol – ett arbete som man fick skrota efter att Sony meddelade sin övergång till AMD och DirectX.

Sony sägs utrusta PS4 med en grafikkrets ur AMD Southern Islands familj vilket skulle betyda stöd för tessellation och ge en beräkningskraft hög nog för att driva spel i 4 096 x 2 160 pixlars upplösning, eller 3D-spel i 1080p upplösning. Något som dock skulle göra tidigare PS3-speltitlar inkompatibla med den nya generationens spelkonsol.

Sist men inte minst ska Sony gjort sista minutenändringar på portabla spelkonsolen Vita för att göra den kompatibel med PlayStation 4, inte bara för att dela data utan för att användas som en handkontroll till den nya stationära konsolen.

I vanlig ordning ska uppgifter som dessa tas med en nypa salt men om Sony kan vända på steken från att ha varit sent ute med sin PlayStation 3-konsol i förra generationen kan det bli en intressant fajt på spelkonsolmarknaden nästa år. För att inte tala om den konkurrens som nu kommer även från den mobila sektorn.

Källa: VG24/7


Relaterade artiklar:

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Andreas GJacob Hugossonfackamatoeppebansendlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

Spikat hårdvaruspecsen redan 2010, men ingen lansering före 2013? Gammal hårdvara med andra ord. Vad tråkigt om det är sant.

Svensken
Medlem
Svensken

Låter bra detta. 🙂 Däremot så låter inte det tidigare nämda DRM stödet ( som även ska komma till nästa Xbox ) särskilt kul.

Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

[quote name=”SS_The_Demon”]Spikat hårdvaruspecsen redan 2010, men ingen lansering före 2013? Gammal hårdvara med andra ord. Vad tråkigt om det är sant.[/quote]

Så AMD Southern Islands är gammal hårdvara 😆

Jacob Hugosson
Medlem

Finner det ju mycket svårt att tro att de använder Cell igen. Cell ska vara svårare att få prestanda ur än dagens GPGPU-lösningar, och IBM har sedan en tid tillbaka helt avslutat utvecklingen av arkitekturen.

Det enda positiva med Cell skulle vara att bakåtkompatibilitet med PS3-titlar eventuellt blir möjligt – vilket är ett stort plus i min bok.

pege63
Gäst
pege63

INTE bakåtkompatibla ja då så tack och hej Sony,
Har inte köpt en SONY pryl sen PS3 svek mot sina trognaste kunder, jävla sätt tycker jag.

Birks
Medlem
Birks

bakåtkompabilitet är en intet problem i mina ögon, de som sitter på gamla spel har i regel också gamla konsolerna kvar.
Bättre om de kan hålla nere priset lite istället.

Jacob Hugosson
Medlem

Att PS3 inte är bakåtkompatibelt med PS2-spel är enda anledningen till att jag inte köper det. Jag har så sjukt många spel hemma för PS2, och ska jag tänker inte ha allt inkopplat.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Tillåter verkligen microsoft sony att använda directx11? Eller kommer ps3 köra windows?

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

[quote name=”eppebansen”][quote name=”SS_The_Demon”]Spikat hårdvaruspecsen redan 2010, men ingen lansering före 2013? Gammal hårdvara med andra ord. Vad tråkigt om det är sant.[/quote]

Så AMD Southern Islands är gammal hårdvara :lol:[/quote]
2013 så är de det

fackamato
Medlem

[quote name=”dlq84″]Tillåter verkligen microsoft sony att använda directx11? Eller kommer ps3 köra windows?[/quote]

What?

nymank
Gäst
nymank

Ps3 fanns bakåtkompatibelt också men den kostade 7600kr. Då är min fråga, skulle ni betala 7600 kr för ett ps4 eller skulle ni köpa ett för 1990kr ? Handlar erat hat mot sony om snålhet ?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”nymank”]Ps3 fanns bakåtkompatibelt också men den kostade 7600kr. Då är min fråga, skulle ni betala 7600 kr för ett ps4 eller skulle ni köpa ett för 1990kr ? Handlar erat hat mot sony om snålhet ?[/quote]När den kostade 7 600 kr var PS3 fortfarande ny, och jag är medveten om att det fanns bakåtkompatibilitet då innan Sony helt plötsligt släppte en ny revision och helt avslutade produktion av PS3:or med bakåtkompatibilitet. Att PS3 kostade en njure och ditt ofödda barn när det lanserades berodde inte på bakåtkompatibilitet med PS2 och den billiga Emotion Engine-processorn… Det är väl inget hat… Läs hela »

Medlem
Json_81

Vilka konsoller genom historien har varit bakåtkompatibla?
Wii (GC), PS2 (PSX), NDS (GBA) slår mig, men sen då?

Jacob Hugosson
Medlem

PS3 (PS2), innan Sony bestämde sig för att inte längre bygga in Emotion Engine i PS3:an.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”fackamato”][quote name=”dlq84″]Tillåter verkligen microsoft sony att använda directx11? Eller kommer ps3 köra windows?[/quote]

What?[/quote]

DirectX är som vi alla vet MS-grejer.

Och i artikeln står det: ”Sony meddelade sin övergång till AMD och DirectX.”

Så därför undrar jag, hur kan ms tillåta en konkurerande plattform använda deras teknik?

Något mer som är svårt att förstå?

Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”nymank”]Ps3 fanns bakåtkompatibelt också men den kostade 7600kr. Då är min fråga, skulle ni betala 7600 kr för ett ps4 eller skulle ni köpa ett för 1990kr ? Handlar erat hat mot sony om snålhet ?[/quote]När den kostade 7 600 kr var PS3 fortfarande ny, och jag är medveten om att det fanns bakåtkompatibilitet då innan Sony helt plötsligt släppte en ny revision och helt avslutade produktion av PS3:or med bakåtkompatibilitet. Att PS3 kostade en njure och ditt ofödda barn när det lanserades berodde inte på bakåtkompatibilitet med PS2 och den billiga Emotion Engine-processorn… Det är väl inget… Läs hela »

fackamato
Medlem

[quote name=”dlq84″][quote name=”fackamato”][quote name=”dlq84″]Tillåter verkligen microsoft sony att använda directx11? Eller kommer ps3 köra windows?[/quote]

What?[/quote]

DirectX är som vi alla vet MS-grejer.

Och i artikeln står det: ”Sony meddelade sin övergång till AMD och DirectX.”

Så därför undrar jag, hur kan ms tillåta en konkurerande plattform använda deras teknik?

Något mer som är svårt att förstå?[/quote]

Men det skadar väl inte MS på något sätt? Snarare tvärtom, mer pengar till MS och DX blir mer utbrett.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”eppebansen”]Jag ser hälldre bättre prestanda än att ps4 är bakåt kompatibilitet. För att stödet ska finnas kvar så måste den bygga på äldre hårdvare vilket kostar prestanda och hur ofta spelar man gamla spel? Sen så har jag i alla fall ps1, ps2 och ps3 så att det är bakåt kompatibilitet är inte så viktigt tycker inte jag 🙂 Även om jag inte hade haft ps1, ps2 och ps3 så tycker inte jag att det är så viktigt för hur ofta spelar man gamla spel. [b]EDIT: [/b]De flesta är nog inte villiga att betala 500 till 1000 kr extra… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”Json_81″]Vilka konsoller genom historien har varit bakåtkompatibla?
Wii (GC), PS2 (PSX), NDS (GBA) slår mig, men sen då?[/quote]

Hela Game Boy-familjen ju! 😀