Small preview image

Redan till julhandeln kommer vi få se en ny generation av smarta mobiltelefoner som baserad på ARMs processorarkitekturer ska erbjuda tidigare oanad prestanda på mobiltelefonsmarknaden. Vi kommer få se processorer med klockfrekvenser på upp till 1GHz i mobiltelefoner, men det är bara början. Redan nästa år, om än i slutet av 2010, hoppas nu ARM att deras nya tvåkärniga Cortex A9 CPU-arkitektur ska leta sig ut på mobiltelefonsmarknaden.



I en intervju med TechRadar avslöjade Rob Coombs, chef för den mobila avdelningen på ARM, att det finns risk att Cortex A9 får vänta tills 2011 innan den dyker upp i konsumentprodukter. Men samtidigt erkänner Coombs att prestandan i de nya mobila CPUerna förmodligen är tillräcklig redan idag.


Det deras kommande tvåkärniga processorarkitektur bidrar med är att de öppnar upp för nya möjligheter och funktionalitet.



”They will allow user interfaces to be a bit more reactive, with some cool and weird options. For instance, if future mobiles rely on speech recognition, which is a processor hogging application, we can deal with that.”


Andra krävande applikationer är uppspelning av HD-material och flash. Redan idag har ARM testat sin nya arkitektur i hastigheter om 2GHz, men det är inga hastigheter vi kommer få se på mobiltelefonsmarknaden den närmsta framtiden. Det skulle både dra mycket ström och alstra för mycket värme, men man är samtidigt intresserade av marknaden för bärbara datorer. Där man säger sig vara i ”konstant kontakt” med Microsoft, för att inte tala Google med deras kommande Chrome OS.



HTC HD2 finns idag med en kraftfull 1GHz Snapdragon CPU 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid