Nya småbitar information kring AMD:s kommande processorarkitekturer Zen 3 och Zen 4 har avtäckts av AMD själva under en konferens för HPC Advisory Council som hölls under september månad.

AMD:s processorarkitektur Zen 2 är fortfarande färsk. Det innebär dock inte att företaget ligger på latsidan och uppföljaren Zen 3 har sedan tidigare bekräftats ha sin design färdigställd. AMD har även hävdat att de serverprocessorer ur Milan-familjen som baseras på Zen 3 kommer att vara effektivare än Ice Lake-SP från konkurrenten Intel.

Nu har bilder från en konferens som hölls under september månad hittat sin väg ut på internet under en kort tid. I bilderna som hör till den presentation AMD Martin Hilgeman höll under konferensen får vi ytterligare en munsbit information angående vad som komma skall.

Epyc ”Milan” & Zen 3

Den första bilden bekräftar att AMD:s kommande Epyc ”Milan” baserad på arkitekturen Zen 3 behåller samma möjligheter sett till processorkärnor och trådar om dagens ”Rome”-familj. Det rör sig fortfarande om maximalt 64 kärnor och 128 trådar med DDR4-stöd och kompatibilitet med PCIe 3.0 samt PCIe 4.0. Bilden listar även att det är sockel SP3 som lever vidare för nästa generations serverprocessorer från AMD.

Det bekräftades även att Zen 3 kommer att avvika från sina två föregångares cache-design där cacheminnet delats upp mellan processorernas fyrkärniga CCX-kluster. Hos den kommande arkitekturen ska cacheminnet inte längre delas upp på detta vis och det blir istället 32 megabyte (MB) eller mer cacheminne per åtta processorkärnor. Något som i sin tur kan leda till lägre latenser mellan dessa kluster av processorkärnor.

Epyc ”Genoa” & Zen 4

Även vad som ska komma efter ”Milan” nämns i en av bilderna från konferensen. Det rör sig om Epyc-familjen ”Genoa” som i skrivande stund är i utvecklingsstadiet och förväntas på arkitekturen Zen 4. Mindre information kring denna kommande processorfamilj detaljerades, däremot listas plattformen som ”SP5” vilket pekar mot att det rör sig om en ny processorsockel som gör sin debut efter Zen 3.

Utöver detta är det tunt på information angående ”Genoa”. Däremot ser det enligt dessa bilder ut som att vi kan komma att se en lansering av processorfamiljen under år 2021. Då det fortfarande rör sig om designstadiet är det möjligt att få specifikationer faktiskt har spikats i skrivande stund.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid