Antec har utökat sin Phantom-serie av ljudlösa nätaggregat med en kraftigare modell. Antec Phantom 500W erbjuder mer kraft än sin föregångare, men är faktiskt inte helt passivt kylt. Kommer detta påverka dess ljudnivå märkbart?

För vissa datoranvändare betyder ljudnivån allt. Allt ska vara så tyst så att du inte kan ana att du har en dator i samma rum, och andra har inte lika höga krav då det gäller ljudnivån. Buller, eller oljud, är faktiskt en av vår tids folksjukdomar. Med det menar jag inte att man kan lyckas få tinnitus med en vanlig dator. Nej, vi utsätts hela tiden för olika typer av ljud, vissa skadliga sådana och andra inte. Men tystnad inom våra fyra väggar är dock inte helt fel.

Vi har här på NordicHardware har tidigare tittat på Antecs tysta nätaggregat, Phantom 350W, och idag har turen kommit till storebrodern Phantom 500W. Antec Phantom 500W är en uppgraderad modell med mer effekt och en fläkt. Men vad gör då en fläkt på ett tyst aggregat kan man fråga sig. Jo, Antec har antagligen (min spekulation) kommit fram till att om man tar ut mycket effekt ur aggregatet så spelar man förmodligen spel för tillfället, och då ”försvinner” ändå ljudet som fläkten i aggregatet genererar. Fläktar till många grafikkort är oftast högljudda och då ”drunknar” ljudet från aggregatsfläkten i alla andra ljud.

Med detta sagt vill jag välkomna dig in att läsa recensionen av Antec Phantom 500W, en både värmande och upplysande recension i dubbel bemärkelse, då aggregatet är utrustat med både värmande kylflänsar och en avlång ljuslist.


Specifikationer
Spänning/Ström
+3.3VDC
30A
+5VDC
30A
+12VDC
17A
+12VDC (ATX12V)
18A
-5VDC
-12VDC
0.8A
+5VSB
2A
Maxlast Totalt
500W
Maxlast +3.3V & +5V
249W
Anslutningar
Molexkontakter
4
Floppykontakter
1
Serial-ATA
4
PCI-E
2
Övriga anslutningar
ATX12V
Övriga specifikationer
Antal fläktar
1 st, 80mm
Certifieringar
UL, CUL, VDE, SEMKO, DEMKO, NEMKO, FINKO, CE och CB
Övrigt
Guldpläterade kontaktdon, nätkabel
Garanti
3 år
Pris
ca 1700kr

Lådan som Antecs Phantom 500W kommer i, är större än många andra och aggregatet i sig väger mer än många andra. Anledningen till storleken på lådan är inte ett försök att hävda sig på nätaggregatsmarknaden genom att gå efter devisen ”större är bättre” utan det är så simpelt att Antec vill skydda sina aggregat enda fram till slutkonsument. Aggregatet består till stora delar av aluminium och väger in på 3.1 kg. Detta är det tyngsta aggregat jag har varit med om, och det är förståeligt att lådan är så pass stor som den är eftersom 3.1 kg är inte att leka med om man råkar tappa den. Det behövs en hel del isoleringsmaterial för att fånga upp 3.1 kg, kort och gott.

Vid första anblick inuti lådan ser det ganska spartanskt ut. Manual, 4 skruvar, en nätkabel och sen själva aggregatet. Mycket mer behövs inte heller, om man nu inte eftersträvar massa ”mervärdesprylar”, men det här aggregatet riktar sig först och främst till dem som vet vad de vill ha och bara köper det här aggregatet för, just det, tystnaden. Eller tystnad ja, det här aggregatet har ju fläkt trots att det ska vara tyst. Men här har Antec tänkt till lite extra. De har valt att ha en temperaturstyrd fläkt, och som startar när temperaturen når över ett förinställt tröskelvärde, men mer om det senare.

Vidare är givetvis Phantom 500W konstruerat enligt ATX 2.2-standarden. I en tidigare recension gjorde vi en kortare genomgång av vad ATX 2.2 för med sig när det gäller nätaggregat och om det kan du läsa här. Jag höjer återigen ett finger för att påtala om att ATX 2.2-standarden ger nätaggregatstillverkarna möjligheten, eller valfriheten, att inkludera -5 voltsmatningen och eftersom många tillverkare idag inte tar med den spänningen måste ägare av t.ex. vissa MSI-moderkort se upp innan de köper ett aggregat med ATX 2.2 då dessa behöver denna spänning.

Phantom 500W kommer med en hel del kontakter eller vad sägs om 4 Molex, 4 Serial-ATA, 1 Floppy och 2 PCI-E, förutom den livsviktiga ATX-kontakten. Med så mycket kontakter så har Antec täckt upp för de flesta behov och konstruktioner. Tyvärr så är faktum det att många kontakter också för med sig många och (oftast) långa kablar. Det är lite svårt att få en smäcker datorlåda när kablarna är långa och här det kanske skulle vara på sin plats att introducera modularkablage.

Aggregatet är mycket välpackat i skum som skyddar aggregatet under transport.

Aggregatet är mycket tyngre än vad ett vanligt aggregat med konventionell kylning är. Nästan all vikt utgörs av aluminium, för kylningens skull och både över- och undersidan är täckt av långa, svarta aluminiumflänsar.

Antec använder, som nästan alla andra tillverkare idag, en lösning som är mycket enkel, men smart. Ta bara bort en del på ATX-kontakten så förvandlas genast ATX-kontakten från 24-pinnars till en 20-pinnars.

Nu kanske vissa undrar var informationen om fläkten tagit vägen, men den har jag inte glömt bort utan den kommer jag att ta upp när vi kommer till vårt datortest, där fläkten kommer att göra sig hörd, kanske mer än vi vill, dock. Med det sagt så tar vi oss vidare till vår testbänk där vi får se om spänningar och rippel kan hållas inom sina värden.


Våra syntetiska test utförs i två delar, ett lågeffektstest och ett högeffektstest. Nätaggregatet körs under ungefär en halvtimme med en inledande period av lågeffekt och sedan ett högeffektstest. I lågeffektstestet belastas de fyra huvudspänningarna (+3.3V, +5V, +12V1 och 12V2) med ca 1 Ampere vardera. Detta test är för att se hur nätaggregatet fungerar under ”tomgångskörning”.

Under högeffektstestet belastas de tre spänningarna till maximal effekt för att se om aggregatet kan hålla spänningarna och rippel inom gränsvärdena. Det för att se om nätaggregatet håller vad den lovar. Under båda testen mäts spänningarna och rippel kontinuerligt. Andra steget görs i en vanlig dator. Då så, nu ska vi se vad vi får ut i våra effekttester.


Antec Phantom 500W har inga problem med lågeffektstestet och det är tyst, knäpptyst. Aggregatet blir inte ens ljummet och man kan inte ana att aggregatet är på, om man inte tittar på ljuslisten på baksidan av aggregatet. Spänningarna är perfekta och ripplet ligger på ett minimum. Då allt ser bra ut beger vi oss genast in i högeffektstestet, och nu borde vi få fläkten att åtminstone börja röra på sig.



Efter trettio minuter så har vi mycket riktigt en fläkt som snurrar i aggregatet, men den karamellen ska vi suga på en liten stund till. Aggregatet blir allt ifrån ljummet till riktigt varmt, allt beroende på vilken fläkthastighet den är ställd på.

Spänningarna har sjunkit en del men ligger fortfarande bra till och ripplet är inget att oroa sig för, men det som börjar oroa mig desto mer är faktiskt temperaturen på aggregatet, och hur det kommer att påverka övriga temperaturer när vi installerat den i vår testdator och det ska vi göra nu.

 


Testsystem Dator
Processor:
AMD Athlon 64 3000+ Socket 754
Chassi:
Standard ATX
Moderkort:

Epox

EP-8KDA3+

Minne:

512MB DDR-SDRAM
PC-3200 2.5-3-3-7 timings)

Grafikkort:

Abit Siluro FX-5600 DT 256Mb

Hårddisk:
Maxtor Diamondmax 9 200GB
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP1
Testprogram:

Sisoftware Sandra 2004
Seti (Boinc)
Speedfan

Testsystemet är baserat på ett moderkort med Athlons socket 754, överklockat till 2,2 Ghz. En hårddisk och ett grafikkort i budgetklassen utgör grundstommen i testsystemet. Processorn har ”Cool ’n Quiet” avstängd, detta för att processorn inte ska orsaka några udda mätresultat.


Spänningarna ser bra ut och variationerna är inte så stora. Men nu finns det en en baksida på allt och i det här fallet, nämligen värmen i datorlådan. I vår testdator används AMDs retail-fläkt vilken har inbyggt fläktstyrning. Dess konstruktion är så enkel att en temperaturgivare återger omgivande temperatur till fläkten och den styr hastigheten på fläkten. Så fungerar alla temperaturstyrda fläktar och i det finns inga konstigheter.

Nu kommer vi till det som ni kanske har väntat på. Fläktstyrningen i Antecs Phantom 500W. Konstruktionen också här mycket simpel. En liten switch på aggregatet har tre lägen, 1-2-3. I läge ett aktiveras fläkten när temperaturen innuti aggregatet når 40°C. Därefter så försöker fläkten hålla ner temperaturen till det värdet med hjälp av en fläkt med variabel hastighet. Läge två och tre har tröskelvärde på 47.5°C respektive 55°C. Antec har även benämningar på den lilla switchens temperaturlägen, "High performance", "Quiet computing" och "Vitually silent". De anser också att överklockare och spelare inte bör använda läge tre, Vitually silent.

Nu uppstår problemet jag försökte belysa i vår recension av Antec Phantom 350W, nämligen att ett tyst nätaggregat måste ha ordentlig kylning eftersom den själv inte gör något för att bli av med den uppvärmda luften.

Åter till vår testdator där det surrar mer än vanligt just nu. Lite efterforskningar visar att oljudet i lådan beror på att nätaggregatet har värmt upp luften så pass mycket att processorfläkten har gått över sitt tröskelvärde och ökat sitt vartal till maxvarv eftersom processorn ligger på en temperatur nära 50°C. För att se efter vilket temperaturläge jag har på aggregatet upptäcker jag först nu att switchen inte sitter på den delen som är tillgänglig utanför lådan utan på insidan av lådan. Varför väljer man att sätta en switch där den är minst åtkomlig? Notera även på bilden nedan att aggregatet är felinstallerat i lådan och kablarna ska komma ut från aggregatet på andra sidan innuti lådan. Aggregatet är spegelvänt, dels för att det går att installera aggregatet så och dels för att nu göra switchen lite mer åtkomlig än om allt suttit in mot plåten på andra sidan.

 

 

Vidare upptäcker jag att switchen redan är i läge ett, och det går således inte att sänka tröskelvärdet ytterligare på aggregatet och det är nu tankarna kommer. Hur kommer aggregatet påverka en ännu mer effektslukande dator. Om en dator i beskrivningen ovan får temperaturen på processorn och i lådan att nå en alldeles för hög nivå, vad händer då med en riktig speldator? Minns nu Antecs ord om att överklockare och spelare inte bör använda läge tre på switchen. Jag förstår vad de menar nu.

Eftersom temperaturnivån är på intressant nivå redan nu så föreslår jag att vi beger oss till nästa sida där mer värmande information finns angående vad som kan åstadkommas med en mer effektkrävande datorkonfiguration.


Med de fenomen som uppstod i vår testdator så introducerar vi en alldeles temporär testdator med just de egenskaperna som "Virtually silent"-läget inte lämpar sig för, en överklockad speldator.

 

Testsystem Dator 2
Processor:
AMD Athlon 64 3000+ Socket 939
Chassi:
Standard ATX
Moderkort:

Asus A8N-SLI

Minne:

1024MB DDR-SDRAM
PC-3200 2.5-3-3-8 timings)

Grafikkort:

MSI NX7800GT 256MB

Hårddisk:

Maxtor Diamondmax 9 200GB, 2 st Maxtor Diamondmax 10 300GB

Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP1
Testprogram:

Sisoftware Sandra 2004
Futuremark 3Dmark2003
Speedfan

 

Nu finns det lite mer värmeutvecklande komponenter i lådan. Tre hårddiskar varav 2 sycken i ett RAID-set, en överklockad processor, och ett grafikkort för spel borde duga för att se om aggregatet håller nere ljudnivån och temperaturen men presterar fullgott ändå.

Speedfan används för att kunna mäta temperatur och fläkthastighet på moderkort och processor och Futuremark 3Dmark2003 används för att belasta processor och grafikkort fullt ut.

Vi börjar lite lugnt med att låta datorn vara påslagen, inget annat. Efter att ha bokstavligt talat sett värmen stiga i datorn under 30 minuter så landar slutligen processortemperaturen på föga imponerande 51°C. Temperaturen i lådan lyckas med, för mig ett nytt rekord, 44°C. Detta uppnås med hjälp av läge ett på aggregatets temperaturswitch, alltså det lägsta möjliga. 51°C på processorn bådar inte gott när vi nu ska köra 3Dmark2003.


Som jämförelse för temperaturskillnaderna använde vi Hiper Type-R 580W. Ett aggregat med två fläktar, en 80mm och en 120mm, och framför allt, ett erkänt tyst aggregat.

Diagrammet visar med tydlighet att komponenterna i datorlådan blir varmare med Antecs Phantom 500W. Datorn är en aningen tystare med Phantom-aggregatet installerat men kostnanden för den marginella sänkningen av ljudnivån är en förhöjd temperatur innuti datorlådan. En ökning av processortemperaturen under tomgång (idle) med Phantom 500W på 9 °C jämfört med Type-R-aggregatet går tyvärr inte att vifta undan och en skillnad på 13°C under last (load) är rent av på gränsen för vad jag anser är rimligt att betala de extra hundralapparna för, och allt för en marginellt sänkt ljudnivå.

Men, eftersom Antec uttryckligen vill att Phantom 500W ska vara installerad i en välventilerad låda så testades även detta, men hjälp av en hastighetsreglarad 80mm-fläkt. Med ett Phantom 500W och en extern fläkt ligger temperaturen nästan på par med Type-R-aggregatet, men ljudnivån är nu också nästan densamma som med ett Type-R-aggregat.


Antec är ett företag väl känt för sina nätaggregat med mer eller mindre intressanta lösningar. De är även kända för sin höga kvalitét på aggregaten och med Phantom 500W finns inga undantag från den regeln. Antec gjorde en insats för HTPC-markanden med sitt Phantom 350W och har nu fört in nytt blod i den genren med Phantom 500W.

Med Phantom 500W har de dock både ätit kakan och sparat den. Det jag syftar på är fläkten, en fläkt som finns där men ändå inte. De har siktat på HTPC-marknaden med de ljudlösa egenskaperna aggregatet har och de har även vänt sig till alla dem som söker ett tyst nätaggregat med mer effekt än vad ett ljudlöst nätaggregat lyckas frambringa.

Tyvärr så finns det även negativa saker att säga om ett aggregat med de prestanda Phantom 500W har. Skillnaden mot Phantom 350W är att det var enbart riktat till dem med ambitioner att få tyst i sin datorlåda, så som HTPC och en och annan desktopdator med låga krav på processorhastighet och grafikkort. Med Phantom 500W är det annorlunda eftersom 500 Watt går att använda till mycket. Du kan t.ex. sätta upp en speldator med två grafikkort i SLI. Antec säger som sagt själva att läge tre på switchen (Virtually Silent), inte bör användas av spelare. En SLI-konfiguration drar mycket ström och är ofta mycket värmeutvecklande och då kommer givetvis inte ett Phantom 350W upp som alternativ utan det blir ett Phantom 500W. Därav den inbyggda fläkten.

Phantom 500W är ett aggregat med många sidor, ljusa och mörka. De mörka är givetvis den förhöjda temperaturen innuti datorlådan, och switchen till fläktstyrningen. Vad switchen har på insidan av aggregatet att göra förstår jag inte eftersom man kanske vill kunna byta fläktläge utan att behöva öppna lådan. Temperaturna går att sänka med hjälp av en extra utblåsfläkt på baksidan av datorlådan, men då faller idén om en "tyst" dator.

Till de ljusa sidorna hör den sänkta ljudnivån (om än marginellt), stabila spänningar och lågt rippel.

Antec har därmed lyckats delvis med sitt Phantom 500W. Med bra prestanda och relativt låg ljudnivå gör sig aggregatet bra i många lådor men till kostnaden av en förhöjd värme i datorlådan.

Är det då värt att införskaffa detta aggregat med en prislapp på ca 1700 kr? Utifall att du idag sitter med ett gammalt aggregat med en högljudd fläkt, har behov av ett 500 Watts-aggregat, har en plånbok som sväljer utgiften utan att blinka och att du inte bryr dig om en temperaturen i datorlådan, då säger jag, Kör i vind! I annat fall kan du snegla på många av Antecs andra aggregat för 800-1000 kr och få ett aggregat med snarlika prestanda och ungefär samma ljudnivå. Du kommer isåfall att bli innehavare av ett mycket välkonstruerat aggregat med bra prestanda från Antec.

Antec Phantom 500W

Fördelar:
+ 3 års garanti
+ ATX 2.2 Specifikation
+ Många anslutningar
+ Stabila spänningar
+ Tystgående

Nackdelar:
– Marginell sänkning av ljudnivå
– Temperaturen
– Priset

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid