Komponentval

ESXi bygger i grund och botten på Linux men dessvärre så är det medföljande stödet för hårdvara högst begränsat. I mångt och mycket är det Intel som gäller, speciellt när det kommer till nätverkskretsarna. Våra hårdvarukrav kan till en början se ganska harmlösa ut men så blev det inte riktigt till slut.

  • Processor med minst två kärnor
  • Mini-ITX-format
  • 4GB RAM
  • 2st nätverksutgångar
  • Intel nätverkskretsar

Processor med två kärnor är inget större problem. Mini-ITX-formatet och ett moderkort som stödjer 4GB RAM är lite klurigare. Atom, Core 2 Duo och Core i3/i5/i7 kvalar in till dom kraven. En Core 2 Duo-plattform som vi lyckades rota fram och prova hade faktiskt stöd för hela listan men föll på att strömförbrukningen var lika hög som de två ursprungliga Atom-systemen tillsammans. Det finns några moderkort i ITX-formatet som stödjer i7, men kravet på ett grafikkort skulle göra att systemet tuggade ström i onödan. Vi har inte lyckats hitta något Atom eller Core i3/i5-moderkort med dubbla Intel nätverkskretsar, knappt ett enda med en ensam Intel-krets för den delen heller. Vi behövde med andra ord komplettera med ett PCI- eller PCI-Express-kort med en Intel nätverkskrets, ytterligare en anledning till att i7 får stryka på foten.

En möjlighet att uppfylla kravet på två nätverkskretsar från Intel är att köpa ett nätverkskort med dubbla gigabit-utgångar. Då kan man helt plötsligt välja och vraka bland Core i3/i5-moderkort. Haken är dock att ett sådant kort ungefär kostar lika mycket som elförbrukningen för detta system under två år, alltså inte heller lockande. För att lämna någon vingelmån inför framtiden så valde vi bort Atom-moderkorten. Prestandan skulle räcka till en början men 4GB är en hård gräns. Så efter mycket efterforskningar så blev de slutgiltiga specifikationerna följande:

Annons
Systemspecifikationer lågeffektserver
Moderkort Intel DH57JG
Processor Intel Core i3 540
Minne Corsair 4GB DDR3
Nätverkskort Intel PCI-Express Gigabit (EXPI9301CT)
Hårddisk Samsung EcoGreen F4 2TB
Nätaggregat PicoPSU 150XT
Chassi Lian Li PC-Q07

Vi tar en paus i all text och beskådar lite bilder på delarna på nästa sida.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
crotaleLaglorden-Tjalve-Henrik BerntssonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

klart intressant projekt precis vad jag själv behöver faktiskt. har du en cpukärna reserverad per os? hur många os kan man ha/virtuella servrar på en och samma maskin?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Wtf, min kommentar hamnade på helt fel nyhet

Snorch
Medlem
Snorch

Henrik, många.

Det här är något jag tänkt gjort i flera år men inte kommit till skott, dels för att nuvarande hårdvara jag använder inte riktigt passar helt bra.

Anton Karmehed
Admin

En mycket intressant artikel som sagt, är dåligt belevad i just virtuali-vadå så det var trevlig läsning. Det är ju dags nu att köra en ny lagringsserver, men frågan är om jag har nytta av flera maskiner, om än virtuella sådana.

Henrik Berntsson
Admin

om man kör flera os så är ju en raid1 konfig rätt intressant att ha. hur är det med raidstödet i hårdvaran du har valt här?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”-Tjalve-”]Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.[/quote] Man ska inte stirra sig blind på TDP-värdet. De lägre core i3 och i5 processorerna… Läs hela »