Ett testexemplar av en Intel Xeon E5-processor avsedd för Apples kommande uppdatering till Mac Pro har hamnat i händerna på Tom’s Hardware som satt tänderna i den 12-kärniga Ivy Bridge-EP-kretsen och testat vad den går för i en rad benchmarks.

Mer specifikt är det en Intel Xeon E5-2697 V2 som läckt ut och hamnat på sträckbänken. Modellen tillhör Intels Ivy Bridge-EP-familj, en processkrympning av den tidigare Sandy Bridge-EP för servrar, tunga arbetsstationer och det övre segmentet entusiaster. Det är dessa processorer som även kommer mynna ut i entusiastklassen av konsumentprocessorer från Intel, Ivy Bridge-E.

Processorn är ett tidigt exemplar av vad som kommer bli det högst specificerade processoralternativet till Apples arbetsstation Mac Pro, som presenterades tidigare i år med en något överraskande cylindrisk formfaktor. Tidigare generationer av Mac Pro har istället satsat på stora chassin, moderkort med dubbla processorsocklar och fullstora PCI Express-platser, varpå den nya generationen istället satsar på enstaka processorer med fler kärnor, en mindre passform och fler externa tillbehör över Thunderbolt 2.

Intel Xeon E5-2697 V2
Kärnor 12 st
Trådar 24 st (Hyper-threading)
Klockfrekvens 2,7 GHz
Turbo Boost 1 kärna: 3,5 GHz
2 kärnor: 3,4 GHz
3 kärnor: 3,3 GHz
4 kärnor: 3,2 GHz
5 kärnor: 3,1 GHz
6-12 kärnor: 3,0 GHz
Cache 3 MB L2
30 MB L3 (delad)
Tillverkningsprocess 22 nm
TDP 130 W

Processorn testades sedan i en rad benchmarks och jämfördes med modeller ur både konsument- och serverklassen och ur både Sandy Bridge-, Ivy Bridge- och Haswell-familjerna. Flera av testerna var långt ifrån ämnade för processorns målgrupp, exempelvis 3dmark 11 som främst belastar grafik. Men i tester som verkligen drar nytta av flera trådar tycks processorn ge ett imponerande resultat. Vi kommer inte redovisa alla Tom’s Hardwares testresultat, men nedan följer ett exempel från aritmetik-testet ur Sisoft Sandra.

sandra-arithmetic

Som processor för arbetsstationer är det intressant att se hur den presterar i exempelvis 3D-rendering, videohantering och liknande situationer. I dessa tidiga tester syns imponerande resultat i bland annat Blender och Cinebench, varav sistnämnda inte helt överraskande visar störst skillnad i flertrådade scenarion.

blender

cinebench

Många tester gav blandade resultat, vissa produktivitetstester gick rent av snabbare på konsumentprocessorerna och många områden gav minimal skillnad från Sandy Bridge-E.  Inte helt överraskande sopar alla processorer ur Sandy Bridge-E/EP och Ivy Bridge-E/EP banan med konsumentprocessorerna med sina fyra minneskanaler vad gäller minnesbandbredd, men med minimal skillnad mellan generationerna.

Dessa processorer är inte riktade mot alla, samt att det som sagt rör sig om ett testexemplar. Värdena kan därför inte ses som en fullskalig recension på något sätt, utan en fullständig utvärdering av prestandan hos Ivy Bridge-EP och Mac Pro kommer helt enkelt dröja till respektive lansering. Det är dock onekligen intressant att få en fingervisning om vad de nya processorerna i entusiastsegmentet går för.

Det fullständiga testet finns att läsa hos Tom’s Hardware här.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

Rätt svettig sak det där. Skulle funka fint i vår videoredigeringsmaskin på kontoret tror jag bestämt. 🙂

10 Årtal sedan

De har kommit rätt långt sen man trimmade 1.2ghz AMD AXIAR med Prometia. 24 trådar ja jisses..

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

Jag vet några kunder till oss (där jag jobbar) som verkligen skulle dra nytta av den här 😀