Microsoft har haft mer och mindre lyckade operativsystemslanseringar genom åren där Windows XP onekligen är ett av de absolut bästa. Operativsystemet har 15 år på nacken men är fortfarande välanvänt.

Enligt nya siffror från Netmarketshare är det fortfarande Windows 7 som är marknadsledare när det kommer till operativsystem i stationära datorer med 51,89 procents marknadsandelar. På en andraplats kommer Windows 10 med 14,15 procent medan vi på tredje plats hittar just Windows XP med 10,9 procent.

Inga säkerhetsuppdateringar sedan 2 år tillbaka

Windows XP har inte bara 15 år på nacken, det var nu två år sedan Microsoft slutade leverera support för operativsystemet vilket betyder att användare länge fåttr klara sig utan säkerhetsuppdateringar.

Bakom Windows XP i användarpopularitet hittar vi Windows 8.1 med 9,56 procents marknadsandel och Apples OS X 10.11 El Capitan med 4,05 procent.

Medan Windows XP länge ansetts vara ett av de mest stabila och säkra operativsystemen från Microsoft bör användare nog börja se sig om efter fräschare alternativ. Inte minst eftersom Microsoft tagit sin egen hand från operativsystemet för två år sedan.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Humboldt
Humboldt
8 Årtal sedan

Kanske ingen som gör virus till XP? Kanske därmed är det säkraste OS:et som finns?

Lady
8 Årtal sedan

Förmodligen för att det är en billig lösning.
Inte helt omöjligt att man kör linux i botten samt virtualiserar XP.
Lägg på openssl för certifikat och + 100 anställda .
Blir bra mycket billigare än att köpa några kopior av Windows server samt nya Windows versioner.
Och då ska vi inte ens prata om tilläggen för cal.
Det är extremt dyrt att vara laglig enligt MS.