Organic light-emitting diode, mer känt som OLED, är den hetaste skärmtekniken på marknaden idag. Nu sägs Sony vara redo att visa upp en OLED-panel på 20,5 tum som med ett något udda bildförhållande på 5:4 erbjuder en upplösning på fina 2 560 x 2 048 pixlar, men tyvärr bara svarta eller vita.

Medan OLED används flitigt i mindre mobila enheter och även i vissa extremt dyra TV-apparater och monitorer är det många som väntar på att tekniken ska få fotfäste på den kommersiella monitormarknaden. Tillverkningstekniken är fortfarande dyr när bildpanelerna växer i storlek och upplösningen är inte fullt så imponerande där vi sällan sett modeller med över 1 920 x 1 080 pixlar – oavsett prisklass. Även om det finns undantag i utvecklingsstadiet.

Nu sägs Sony kommit en bit på vägen när det gäller OLED och pixeldensitet. Företaget visar nu upp en ny 20,5 tums OLED-panel under Radiological Society of North America i Chicago och här har man lyckats pressa upplösningen till fina 2 560 x 2 048 pixlar i ett ganska ovanligt 5:4 bildförhållande.

Skärmpanelen är främst tänkt att användas inom sjukvården för att studera olika bilder och grafik inför operationer. Detta betyder förutom en troligtvis fantastiskt hög prislapp även att skärmpanelen är monokrom – svartvit. Sony lovar åtminstone fina specifikationer i övrigt med en ljusstyrka på 500 candela per kvadratmeter samt svartnivå på under 0,001 candela per kvadratmeter för närmast oändligt kontrastförhållande. Vi hoppas snart få se OLED-tekniken i fler konsumentprodukter med humana prislappar, men detta lär nog dröja något år ytterligare tyvärr.

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
LosKrikon
LosKrikon
11 Årtal sedan

5:4 var ju vanligt förr, speciellt på tidiga TFT. Sen kom 4:3, sen 16:9. Dvs att vi går mot breddare och bredare. Att de gör den i 5:4 är ju just för att den är till ett specifikt syfte.

Sebbe
11 Årtal sedan

Intressant. Men det dröjer väl inte alltför länge skulle jag tro innan högupplösta skärmar finns för vanliga dödliga.