Sponsrat – Denna artikel presenteras av Samsung
Vad är kopplingen mellan gaming och lagring och vilken lagring ska du välja? Vi tittar på vilken lagring som är bäst för gaming!

Advertisement

Vill du ha bättre grafik ska du ha ett vassare grafikkort, vill du kunna göra fler saker samtidigt ska du ha mer RAM och bättre CPU. Men vad är kopplingen mellan gaming och lagring? Större än många tror! Lagringen är mycket mer än bara hur mycket utrymme du har, och SSD-tekniken har gjort lagringen till en av viktigaste komponenterna för din användarupplevelse.

Lagringsnyheter från Samsung

I den här artikeln berättar vi hur lagringen påverkar din spelupplevelse och varför SSD är den bästa lagringslösningen för gaming.

När spelet ska installeras

Ett stort spelbibliotek kan vara lika delar välsignelse och förbannelse. Valfriheten är en lyx när du ska spela tillsammans med vännerna en kväll eller fördriva en regnig dag – men var ska allt få plats? Moderna stortitlar kan ta enorma mängder utrymme i anspråk och därför kan också lagringskapaciteten vara en elefant i rummet när du ska välja en lagringslösning, inte minst för SSD-enheter.

Flashminne på höjden

Traditionellt har elektriska kretsar byggts plant, ungefär som en karta. Det gäller såväl processorer som minneskretsar och flashminne. Det är i slutändan ineffektivt av samma anledning som det är ineffektivt att bygga storstäder med endast envåningshus. Ett av de senaste årens främsta framsteg inom lagringsteknik är att också bygga flashkretsarna på höjden, vilket kallas för Vertical NAND, eller V-NAND. 

Förutom att möjliggöra mer lagring på samma yta innebär staplad flashlagring mindre störningar mellan NAND-celler och i slutändan bättre läs- och skrivprestanda samt att SSD-enheten klarar av fler skrivningar under sin livstid. Moderna SSD-enheter som Samsung 970 Evo Plus har flashminne som är staplat i hela 96 lager.

För flashlagring har priset per gigabyte sjunkit markant sedan teknikens tidiga dagar. En viktig drivande faktor är hur en SSD är uppbyggd, nämligen med NAND-celler som kan lagra ett visst antal ettor eller nollor i form av bits. Tidiga SSD-enheter lagrade endast en bit per cell, vilket kallas för Single-Layer Cell, eller SLC. Moderna SSD-enheter använder istället fler bits per cell – idag är det vanligast med tre eller fyra bits per cell. En sådan lösning kallas TLC eller 3-bit MLC för 3 bits, respektive QLC eller 4-bit MLC för 4 bits. Tillverkare kan också stapla flashkretsarna på varandra för att få plats med mer lagringsutrymme på samma yta, vilket exempelvis är fallet i Samsung 970 Evo Plus och Samsung 860 QVO. Staplat flashminne tenderar dessutom att ha bättre hållbarhet än vanligt plant flashminne.

En bra tumregel är att välja en lagringslösning med åtminstone 500 GB för en speldator, vilket bör räcka för operativsystemet och ett par stora speltitlar eller flera små. SSD-enheter med 500 GB utrymme kostar idag cirka 1 000 kronor eller mindre, beroende på formfaktor och prestanda. För den som vill ha hela spelbiblioteket installerat samtidigt finns det enheter på uppåt 4 TB. För den som har en snabb internetuppkoppling kan det vara rimligt att ha en mindre SSD och frigöra utrymme vid behov för att ladda ner spel på nytt. För den som har begränsad uppkoppling kan det i sin tur vara bra att kosta på sig en SSD med mer utrymme, för att slippa ladda ner samma sak flera gånger.

Psst!

Du har väl inte missat att Samsung precis lanserat 870 QVO med upp till hela 8 TB lagringskapacitet! En SSD-enhet för dig med det riktigt stora spelbiblioteket.

När spelet laddar

Moderna stortitlar innehåller mycket information som ska läsas in från lagringsenheten till RAM. Lagringsenheten blir därför den kanske viktigaste flaskhalsen när du väntar på att ett spel ska starta. Här finns det två prestandamått som i synnerhet spelar roll: sekventiell respektive slumpmässig läshastighet.

Något grovt kan informationen på en lagringsenhet beskrivas som en stor tabell fylld med ettor och nollor. Den sekventiella läshastigheten avgör hur snabbt du kan läsa data vars information ligger i en sammanhängande serie i tabellen – exempelvis om du ska läsa en enda stor fil, såsom en textur till ett spel eller en högupplöst video. Om informationen som läses in ligger utspridd över filer på flera ställen i tabellen är det istället den slumpmässiga läshastigheten som spelar roll. Hög slumpmässig läshastighet påverkar bland annat hur snabbt Windows laddar när du startar datorn.

SSD-enheter som använder SATA-anslutning skiljer sig idag inte enormt i sekventiell läshastighet, eftersom SATA-gränssnittet är en prestandaflaskhals. Vill du ta dig förbi den flaskhalsen är det istället en SSD med PCIe-anslutning du är ute efter, exempelvis i det kompakta M.2-formatet. Oavsett anslutningstyp kan SSD-enheter ha betydande skillnad i slumpmässig läshastighet, som påverkas markant av vilken typ av flashminne och vilken kontrollerkrets som används.

SATA eller PCIe?

När du ska välja SSD behöver du också välja formfaktor och protokoll, och det finns ett par olika att välja bland. SATA är en äldre standard som är helt anpassad för lagring och som från början utvecklades för hårddiskar - här är den teoretiska maxhastigheten 6 Gbit/s, som för SSD-enheter brukar innebära en maximal läshastighet på mellan 500 och 550 MB/s. SATA finns idag i främst tre olika anslutningstyper: SATA-kontakt (i form av en kabel), mSATA (i form av instickskort) och M.2, som är en nyare form av instickskort.

PCIe är samma teknik som används för att ansluta grafikkort till din dator, med avsevärt högre hastigheter än SATA. Enheter med PCIe kan anslutas via en PCIe-plats precis som ett grafikkort, men vanligast är M.2. Eftersom både SATA och PCIe finns i M.2-format är det viktigt att dubbelkolla vilket protokoll en SSD använder och vad ditt moderkort har stöd för.

Det är i dessa prestandamått som skillnaden mellan en SSD och en mekanisk hårddisk blir mest uppenbar. De flesta moderna SSD-enheter klarar av sekventiella läshastigheter på 500 MB/s eller mer - en hårddisk klarar i regel som mest cirka 160 MB/s. Och eftersom en mekanisk hårddisk fysiskt måste förflytta en läsarm över en magnetskiva för att utföra slumpmässiga läsningar så blir slumpmässig prestanda avsevärt sämre - vanligtvis klarar de som mest cirka 3 MB/s vilket kan bli närmast outhärdligt långsamt för stora spel. Om det främst är de senaste och mest krävande spelen du spelar kan det därför vara värt att inte bara använda en SSD, utan dessutom lägga lite mer pengar på en riktigt bra SSD för att ha en riktigt framtidssäker dator.

Medan du spelar

Lagringsenhetens inverkan slutar inte när spelet har laddats klart. Moderna stortitlar som Call of Duty eller Battlefield är för stora för att hela spelet ska finnas i RAM medan du spelar. Stora mängder data behöver ofta hämtas i realtid medan grafikkortet ritar upp spelet på skärmen - och om din lagringsenhet inte hänger med kan det innebära en hackig spelupplevelse.

För mindre spel är det sällan ett problem, men för de allra senaste titlarna är det värt att ta med i beräkningen om du vill få ut som mest prestanda ur din dator. En hårddisk hänger sällan med när flera GB stora texturer och annan data ska läsas och skrivas kontinuerligt. En SSD bör i sin tur ha så bra slumpmässig läsprestanda som möjligt för att inte bli en flaskhals.

Gaming på språng

En bärbar speldator kan i allt högre grad ersätta en stationär dator idag. Men med en bärbar dator kommer också lite mindre flexibilitet i vad du kan använda för lagring. I en stationär dator kan du vanligtvis trycka in flera lagringsenheter av olika sorter - de flesta datorchassin rymmer utan problem tre SSD-enheter och två stora hårddiskar om du så önskar. En bärbar dator har vanligtvis en eller två lagringsplatser, och därför är det bra att vara extra kräsen.

Kryptering – glöm inte att skydda din data

Särskilt viktigt för bärbara datorer som får följa med utanför hemmet är att det finns ett bra stöd för kryptering. Krypteringen ser till att det endast är du som kan se din data, ifall din dator skulle bli tappad eller stulen. Alla hårddiskar och SSD-enheter kan krypteras, men själva krypteringen och avkrypteringen kan bli oerhört långsam om det inte finns särskilt stöd direkt i lagringsenheten. Både Samsung 970 Evo Plus och 860 QVO har exempelvis stöd för 256-bits AES-kryptering direkt i hårdvaran.

Har du en bärbar dator kan det därför vara värt att investera en relativt rymlig SSD, i synnerhet om du endast har en lagringsplats. Har du två platser kan det vara en bra idé att ha en extra snabb SSD (exempelvis med PCIe, om din dator har stöd för det) för operativsystemet och de viktigaste spelen, kombinerat med rymligare SSD som kanske inte är lika snabb men som har gott om lagringsutrymme per krona. En mekanisk hårddisk vill du alltid undvika i bärbara datorer eftersom de är mycket stötkänsliga.

Sammanfattning

Lagringsenheten är en av de viktigaste komponenterna för en dator som känns responsiv och rapp, och det gäller även när du spelar. Dina spel kan bara ladda så snabbt som din lagringsenhet kan leverera dem, och här är en SSD helt överlägsen även de snabbaste hårddiskarna på marknaden. Moderna tillverkningstekniker såsom 3D-VNAND och TLC innebär att en SSD som rymmer dina favoritspel inte behöver vara en gigantisk investering.

Är hastigheten i ett fåtal favoritspel det viktigaste kan det vara väl värt att titta på en SSD som prioriterar just prestanda, exempelvis en SSD med PCIe-anslutning. Har du ett större spelbibliotek med flera spel parallellt har flashlagring aldrig varit så prisvärt som nu. För dig som använder en bärbar dator kan en mer påkostad SSD som kombinerar mycket lagringsutrymme och snabba överföringshastigheter vara en av de viktigaste uppgraderingarna du kan göra.

I den här artikeln har vi använt oss av SSD-enheterna Samsung 970 Evo Plus och Samsung 860 QVO.

Lagringsnyheter från Samsung

Lagringsguiden kommer att fortsätta under våren och kom gärna med tankar och förslag på vad du vill veta mer om kring SSD-lagring i kommentarerna.

Tills dess, lycka till med din SSD-installation!

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Samsung
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments