Efter många om och men uttalar sig AMD officiellt om uppgifterna gällande om vi kommer få deras första generation APUer med HSA-arkitektur innan årsskiftet eller i början av nästa år. Tidigt 2014 blir domen, det uppger AMD till nyhetskällan VR-Zone.

Det råder delade meningar om huruvida Kaveris tillgänglighet i början av 2014 ska räknas som en försening eller ej. Vi har tidigare skrivit om rykten om föreseningar, främst med dokument som hamnat i händerna på VR-Zone som källa, som sattes i förhållande till AMDs uttalande på Computex i år om att de nya processorerna skulle skeppas mot årets slut. Även under CES nämndes nämndes det att vi skulle få se APUerna med HSA-arkitektur under årets andra hälft.

Som svar på uppgifterna om tillgänglighet först under 2014 har AMD skickat ut ett uttalande, där företaget skriver att Kaveri kommer börja levereras under fjärde kvartalet 2013 och vara tillgängligt för allmänheten som komponenter för stationära datorer tidigt under första kvartalet 2014, följt av kretsar för det bärbara segmentet senare samma halvår.

“AMD’s ‘Kaveri’ high-performance APU remains on track and will start shipping to customers in Q4 2013, with first public availability in the desktop component channel very early in Q1 2014.”

I och med att AMD väljer att skriva att leveranserna inleds under 2013 med blir tillgängliga 2014 är frågan om det ska räknas som en försening eller ej. Tidigare har det nämnts att processorerna skulle just skeppas innan årsskiftet, men i ett twitterinlägg nämnde företaget att Kaveri skulle “anlända” under andra halvan av 2013.

Oavsett vilken term man vill använda eller hur man ser på det faktumet har vi nu åtminstone en tydligare bild av när vi kan vänta oss de nya processorerna. Kaveri kommer innefatta fyra Piledriver-kärnor tillsammans med en GCN-grafikkrets samt minnestekniken HUMA som tillåter dessa samtidig åtkomst till systemminnet.

Tanken är att Kaveri och HSA-arkitekturen ska göra det enklare för utvecklare att fördela arbetsbördan mellan CPU och GPU, och det kommer bli intressant att se hur de nya processorerna presterar när vi får lägga vantarna på dem i början av nästa år.

Källa: VR-Zone


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
UT_lol
10 Årtal sedan

[quote]Tanken är att Kaveri och HSA-arkitekturen ska göra det enklare för utvecklare att fördela arbetsbördan mellan CPU och GPU, och det kommer bli intressant att se hur de nya processorerna presterar när vi får lägga vantarna på dem i början av nästa år.[/quote]
Vet inte om det finns så många program som är skrivna i OpenCL men med tanke på att det är relativt nytt så kommer det nog ta ett tag innan alla/många börjar skriva om delar av deras kod i OpenCL istället för ren C/C++.

Origo
10 Årtal sedan

Enligt AMD själva så stöds Microsoft C++ AMP,LLVM HSAIL Code Generator, Fabric Engine KL Language and Runtime for Python and JavaScript, HSAIL Finalizer och OpenCL som kompilatorer.Det som låter mest intressant är HSAIL.http://hsafoundation.com/hsa-developer-tools/ Hittade detta på http://www.slideshare.net/hsafoundation/hsail-final-11junepptx [quote]GOALS OF HSAIL1. Can support all of C++ (open up the GPU to mass programming, not only for specialists)2. Avoid constant change (do not change the spec every chip)3. Support accurate IEEE floating point math4. Target lots of different machines5. Allow for packed operations, SSE and friends, bytes/shorts/ints/doubles etc6. Allow packed forms to save power7. Make the model understandable8. Make the finalizer fast… Läs hela »

Bozar
10 Årtal sedan

[quote]Kaveri kommer innefatta fyra Piledriver-kärnor tillsammans med en GCN-grafikkrets samt minnestekniken HUMA som tillåter dessa samtidig åtkomst till systemminnet.[/quote]

Kaveri ska väl innehålla Steamroller-kärnor?